Önnek is mindig ugyanakkor hasít a fejébe a fájdalom? Van rá magyarázat.

A fejfájásnak sok kiváltó oka lehet, és számtalan típusát is megkülönböztetjük. Az Egészségkalauz legutóbbi cikkében annak járt utána, hogy a mindennap szinte ugyanakkor berobbanó fejfájás hátterében mi állhat. 

A migrén és a cluster fejfájás sokszor ugyanabban az időszakban jelentkezik, és ennek hátterében nagy valószínűséggel a cirkadián ritmus, vagyis az alvás-ébrenléti periódus áll. Úgy tűnik, a hipotalamusz központi szerepet játszik ebben, hiszen ez az agyi terület felelős a cirkadián ritmus szabályozásáért, és mindkét típusú fejfájás kialakulásában is közreműködik.

Emiatt a rendszeresen, ugyanabban az időben jelentkező fejfájás összefüggésbe hozható az alvási szokásainkkal és azok ütemezésével.

Régóta ismert, hogy a cluster fejfájások egyfajta napi ciklus szerint jelentkeznek, ezért nem meglepő, hogy szoros kapcsolatban állnak a cirkadián ritmussal. A szenvedők mintegy 71 százaléka késő éjszaka vagy kora reggel tapasztalja a fájdalmat, ami arra utal, hogy a probléma összefügg a test belső órájával.

Egy közelmúltbeli tanulmány azonban arra is rámutatott, hogy a migrén esetében is szoros összefüggés figyelhető meg. A migrénes betegek 50 százaléka számolt be arról, hogy a fejfájásuk minden nap ugyanabban az időpontban jelentkezik. Továbbá alacsonyabb melatoninszintet mértek náluk, és genetikai kapcsolatot is találtak a biológiai óra működését szabályozó génekkel.

A hipotalamuszról ismert, hogy a migrénes és a cluster fejfájás elején aktiválódik. Mivel ez az agyi terület szabályozza a biológiai óránkat, vagyis a cirkadián ritmust, feltételezhető, hogy ezek a fejfájások összefüggésben állhatnak a cirkadián ritmus rendszerével” – mondta Mark Joseph Burish, MD, PhD, az Amerikai Neurológiai Akadémia tagja a Health-nek.  A fejfájós embereknél ráadásul magasabb a kortizolszint és alacsonyabb a melatonin mennyisége,

ez pedig megzavarhatja az alvást és fejfájást válthat ki.

(Borítókép: Fejfájással küzdő férfi. Illusztráció: Cecilie_Arcurs/Getty)