Tovább szigorítva a dohányzás ellenes rendelkezéseket, egyes kültéri tereken is betiltaná a füstölést az Európai Bizottság. A változás hazánkra is érvényes lenne.

A passzív dohányzás és az aeroszolok hatásaival szembeni védelem erősítése érdekében az Európai Bizottság dohányfüstmentességet vezetne be bizonyos kültéri tereken, elsősorban a gyerekek és a fiatalok védelmében. A szabályozás Magyarországot is érintené és azokra a szabadtéri szabadidős tevékenységre alkalmas területekre vonatkozna, ahol gyerekek gyűlhetnek össze.

Ilyenek lehetnek játszóterek, vidámparkok és az úszómedencék környéke, valamint az egészségügyi és oktatási létesítményekhez kapcsolódó szabadtéri területek, középületek, szolgáltató létesítmények, valamint a közlekedési megállók és állomások.

A bizottság ajánlása szerint a tagállamoknak az újonnan megjelenő termékekre, mint a hevített dohánytermékekre és az elektronikus cigarettákra is ki kellene terjeszteniük a dohányfüstmentes környezetre vonatkozó szabályokat. A tagállamok ugyanakkor szabad kezet kapnak, az ajánlásokat saját szakpolitikai intézkedések útján hajthatják végre, az adott ország körülményeinek és szükségleteinek megfelelően .

(HáziPatika)

(Borítókép: Sötétben dohányzó férfi. Illusztráció: Getty Images)