Egy friss kutatás kimutatta, hogy az emberi testben több ezer, élelmiszerek csomagolásából származó vegyi anyag van jelen, amelyek közül sok súlyos egészségügyi kockázatot jelent.

Egy friss kutatás döbbenetes eredményekkel hívta fel a figyelmet az élelmiszerek csomagolásának rejtett veszélyeire. Több mint 3600 olyan vegyi anyagot mutattak ki az emberi szervezetben, amelyek az ételeink csomagolásából származnak – és ez csak a jéghegy csúcsa – írja a Science Alert.

A mindennapjainkban használt műanyagok, papírok, üvegek, de még a fémcsomagolások is tele vannak vegyi anyagokkal, amelyek idővel bejutnak az ételeinkbe.

A legismertebb bűnösök között ott van a biszfenol A (BPA), amelyet korábban már összefüggésbe hoztak hormonális problémákkal, de a rettegett „örök vegyi anyagok”, a PFAS-ek sem maradnak el, amelyek gyakorlatilag lebomlás nélkül maradnak jelen a környezetben – és a szervezetünkben.

Ezek a vegyi anyagok nemcsak az élelmiszercsomagolásból kerülhetnek a tányérunkra. Ott vannak a konyhai eszközeinken, a futószalagokon, ahol az étel készül, sőt még a csomagolás során is belekerülhetnek az ételekbe. Gondoljunk csak bele: minden egyes műanyag doboz, amelyben az ebédünket visszük a munkahelyre, minden fémdobozos ital, amelyet megiszunk, tartalmazhat olyan vegyi anyagokat, amelyek lassan, de biztosan beépülnek a szervezetünkbe.

A kutatás rávilágított, hogy a 14 ezer vegyi anyag közül, amelyet katalógusba vettek, több mint egynegyede már kimutatható az emberi szervezetben.

Ami különösen aggasztó, hogy ezek közül mintegy száz anyag „nagy aggodalomra ad okot”, hiszen hormonális zavarokat, sőt komolyabb betegségeket is okozhatnak. És ezek még csak azok az anyagok, amelyeket már ismerünk. A kutatók hangsúlyozták, hogy jóval kevesebbet tudunk az olyan, még kevésbé tanulmányozott anyagokról, mint az oligomerek, amelyek szintén veszélyesek lehetnek.

Mit tehetünk, hogy elkerüljük ezeket a vegyi anyagokat?

A legfontosabb tanács: ahol csak lehet, kerüljük a felesleges csomagolást! Ne melegítsünk ételt műanyagban, válasszuk a természetes anyagokat, például üvegtárolókat, ha csak tehetjük.

Az Európai Unió már lépéseket tesz a legveszélyesebb anyagok, például a PFAS-ek kitiltására az élelmiszercsomagolásokból, de a biszfenol A tiltása is napirendre került.

Egyre inkább világossá válik, hogy az élelmiszeripari csomagolások újragondolása nemcsak a környezet védelme miatt fontos, hanem az egészségünk megőrzése érdekében is. Mert bármennyire is kényelmesek a műanyag dobozok és fóliák, az egészségünk a tét. Ez pedig már nemcsak egy kutatás száraz eredménye, hanem mindannyiunk valósága.

(Borítókép: Egy férfi bevásárol egy élelmiszerboltban. Fotó: Getty Images)