Számos alvási zavart ismerünk, amelyek között helyet kap az úgynevezett álomevés is. Bár elsőre viccesnek tűnhet, ha valaki félálomban kilóg a konyhába kipakolni a hűtőszekrényt, valójában végzetes következménye lehet.

Az álomevés veszélyeire hívták fel a figyelmet nemrég szakemberek. Mint arra rámutattak, az alvás és az ébrenlét vegyes állapotában az agy átveheti az irányítást, hogy ételt keressen. Ilyen esetben az érintettek főleg ultrafeldolgozott termékeket, például édességeket, süteményeket, chipseket és kekszeket fogyasztanak.

A hozzáértők szerint azért fontos odafigyelni erre az alvászavarra, mert súlyos problémákat okozhat, különösen akkor, ha valaki allergiás.

„Az emberek olyan ételeket fogyaszthatnak, amelyekre érzékenyek, és aztán allergiás reakciót kaphatnak. Ez ritka eset, de előfordulhat. A cukorbetegség és a magas vérnyomás kialakulásához szintén hozzájárulhat a probléma. Ezen kívül arra is nagy az esély, hogy az álomevéstől szenvedők megvágják vagy megégetik magukat, miközben ételt készítenek, hiszen nincsenek teljesen maguknál teljesen” – idézi a szakembereket cikkében az Elle.

Ha valaki eleve szenved valamilyen alvászavarban, az álomevés kialakulásának kockázata magasabb, ugyanakkor az összes paraszomnia közül ennek a kezelése jelenti a legnagyobb kihívást. A jelenség az érintetteknél annál gyakrabban fordul elő, minél kevesebbet alszanak. Ébredéskor aztán alig vagy egyáltalán nem emlékeznek arra, hogy mit tettek. A probléma bizonyos gyógyszerek, például az alvást segítő nyugtatók hatására is kialakulhat, és leggyakrabban a 20 év alatti nőket érinti.

(Borítókép: Álmában étkező férfi. Illusztráció: Getty Images)