Egy idegkutató négy egyszerű módszert osztott meg követőivel, amelyek új idegsejtek termelésével erősítik az agy működését, így a memóriát és a gondolkodást is.

100 milliárd agysejtünk nagy része már a születésünk előtt létrejött, ám az agyunk még az életkorunk előrehaladtával is képes új idegsejteket termelni. Az 1980-as években felfedezett  BDNF (Brain-Derived Neurotrophic Factor) egy agyi eredetű növekedési fehérje a meglévő neuronok túlélésének és növekedésének, valamint az újak fejlődésének ösztönzésével fokozza a tanulást és a memóriát.

Emily McDonald, arizonai idegtudós és mindset coach a TikTok csatornáján rendszeresen oszt meg érdekességeket és tanácsokat az agyunkkal és gondolkodásunkkal kapcsolatban, legutóbb pedig arról beszélt, melyek azok az egyszerű módszerek, amelyekkel a BDNF szintet növelve új agysejteket növeszthetünk, ezzel erősítve agykapacitásunkat.

@emonthebrain 3 ways to boost your thinking abilities 🧠✨ Pls don’t underestimate the power of the light 🥹 Love & Gratitude to you !! Em 💖 #neuroscience #mentalhealth #wellness #selfcare ♬ original sound - emily | neuroscientist 🧠

1. Rendszeres edzés a 2. pulzuszónában

A 2. zóna egy alacsony intenzitású edzés, amelyet a maximális pulzusszám 60%-70%-ával végeznek. Közben képesnek kell lennünk például arra, hogy kényelmesen beszélgetést folytassunk. Ilyen lehet egy gyors séta, egy laza kerékpározás, vagy egy könnyű aerobik. Ez a típusú edzés bizonyította növeli a BDNF fehérje szintjét az agyukban.

2. Rendszeres meditáció

A meditáció nem csak a BDNF szintjét növelheti, de fokozhatja a neuroplaszticitást is, ami az agy azon képességét jelenti, hogy az élettapasztalatokra reagálva átprogramozódjon” – magyarázta McDonald.

Egyes kutatások szerint a meditáció serkentheti a strukturális változásokat a hippokampuszban, egy olyan régióban, ahol a felnőtteknél az új idegsejtek kialakulása zajlik. 

3. Polifenolokban gazdag ételek fogyasztása 

A polifenolok – amelyek például az étcsokoládéban, a bogyós gyümölcsökben, a körtében, a szőlőben és a vörösborban találhatók – antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatásukkal védelmet nyújtanak a szabadgyökök okozta károsodások ellen, és az agyi gyulladás csökkentésével segítik az olyan neurodegeneratív betegségek megelőzését is, mint az Alzheimer- és a Parkinson-kór. 

4. Napozzunk

A BDNF szintje az évszakokhoz kötődik – egy tanulmány szerint január és május között alacsonyabb, júniustól decemberig pedig magasabb. „A napfény növelheti a BDNF-szintünket. Érdemes kimenni a szabadba, ha süt a nap” – ajánlja McDonald. 

(NyPost)

(Borítókép: mosolygó nő. Illusztráció: Getty Images)