A kettes típusú diabétesz általában váratlanul, sok esetben észrevétlenül következik be, és mire kiderül, már súlyos szövődményeket okoz. Ezt elkerülendő, fontos, hogy időben észrevegyük az árulkodó tüneteket. Ez utóbbiakat ismertette nemrég dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa.

Édes illatú lehelet

Az édes illatú lehelettel járó úgynevezett ketoacidózis a cukorbetegség egyik szövődménye lehet és kezeletlenül életveszélyes állapotot idézhet elő. A ketoacidózis úgy alakul ki, hogy glükóz hiányában alternatív üzemanyagként a szervezet zsírt kezd el bontani, melynek anyagcsere termékei a ketonok. Az állapot éhezés és inzulinhiány miatt is létrejöhet, az édes illatú lehelet mellett pedig olyan egyéb tünetek kísérhetik, mint a légszomj, gyengeség, zavartság, émelygés, fokozott szomjúság és hányás. Ketoacidózis esetén kórházi kezelés szükséges, melynek során helyreállítják a keringést, anyagcserét és infúzió útján pótolják a hiányzó anyagokat a szervezetben.

Elszíneződött bőr

A bőr elszíneződését több minden okozhatja, egyebek mellett petefészekciszták, hormonális vagy pajzsmirigy rendellenességek és bizonyos gyógyszerek. Érdemes ugyanakkor tisztában lenni vele, hogy cukorbetegséget, sőt az az előtti állapotot is jelezheti! Ha sötét elszíneződés található a tarkóján, az inzulinrezisztencia jele lehet. Ebben az állapotban a sejtek érzéketlenek az inzulinra, ezért ellensúlyozásként egyre több termelődik belőlük. Ebben a fokozott munkában a hasnyálmirigy könnyen kifárad, aminek következtében kialakul a 2-es típusú cukorbetegség.

A tarkón ilyenkor azért alakul ki sötét folt, mert a magas inzulinszint elősegíti a melanint tartalmazó bőrsejtek növekedését. Ennek folytán a nyakon kívül a hónalj és az ágyék területén is jelentkezhet a tünet.

Rossz hallás

A halláskárosodás szintén a cukorbetegség korai figyelmeztető jele lehet. Ha valaki fiatalabb életkorban van és rosszul hall, érdemes ellenőriztetnie a vércukor értékeit! Egy korábbi tanulmány kimutatta, hogy a magasabb vércukorszinttel rendelkezőknél 30 százalékkal nagyobb az esély a hallászavarok kialakulására az abnormális glükózszint miatt. Kutatók szerint ennek az az oka, hogy a cukorbetegség károsíthatja a belső fül idegeit és ereit, ezáltal halláskárosodást okozva.

„A cukorbetegség idegkárosodáshoz vezethet, amely a test számos részét érintheti, például a végtagokat, szemeket, vesét és füleket. Utóbbiak esetében a magas vércukorszint károsíthatja a belső fülben lévő kis ereket és idegeket, ami csökkent hallást okoz” – hívta fel a figyelmet dr. Porochnavecz Marietta.

Nyugtalan láb szindróma

Ebben az állapotban a beteg erős késztetést érez arra, hogy mozgassa a lábait, sőt előfordul, hogy égő érzésről, viszketésről számolnak be, ami ideiglenesen elmúlik mozgatás hatására. A nyugtalan láb szindróma kialakulásához hozzájárul a perifériás neuropátia okozta idegkárosodás, ami dr. Porochnavecz szerint sok betegnél előfordul. A szakember kiemelte, hogy kutatások szerint a probléma háromszor gyakoribb a cukorbetegek körében, így ha valakinél fennáll, célszerű ellenőriztetni a cukorszintet. Amennyiben igazolódik a II-es típusú diabétesz, fontos a vércukorszint normalizálása, ami történhet életmódterápiával (diéta, mozgás), és/vagy vércukorszint szabályozó gyógyszerekkel, szükség esetén inzulinnal.

(EgészségKalauz)

(Borítókép: Cukormérés. Illusztráció: Getty Images)