Hosszú távú fennállás esetén komoly egészségügyi problémákat okozhat a horkolás – fedték fel szakértők egy új kutatásban. Mint kiderült, sokkal súlyosabb következményei lehetnek, minthogy álmatlan éjszakákat okozunk vele a partnerünknek.

A legtöbben ártalmatlan kellemetlenségként könyveljük el, valójában azonban komoly egészségügyi rizikója van az állandó horkolásnak. Egy új kutatás eredményei rávilágítanak, hogy a jelenség hosszú távú fennállása esetén milyen problémákkal kénytelenek szembenézni az érintettek.

Kevesen tudják, de a felnőttek nagyjából 45 százaléka horkol alkalmanként, míg 25 százalékuk rendszeresen. Többnyire a férfiakra jellemző, illetve sokkal nagyobb az előfordulási esélye, ha alkoholt ittunk, altatót vettünk be, a hátunkon alszunk vagy ha magasabb testtömeg index-szel rendelkezünk. A horkoláshoz ugyanakkor sok esetben kóros állapotok kapcsolódnak. Ilyen például az obstruktív alvási apnoe (OSA), amikor a légzés alvás közben leáll, majd megindul.

Ez a rendellenesség számos szív- és érrendszeri betegséggel, például stroke-kal hozható összefüggésbe, valamint a nyaki verőerek érelmeszesedésével is, amikor szilárd, zsíros lerakódások keletkeznek a nyaki artériákban, jelentős stroke-kockázatot okozva.

2008-ban a Sydney-i Westmead Institute for Medical Research tudósai a horkolók és nem horkolók nyaki artériáit vizsgálták. Felfedezték, hogy minél erősebben horkol valaki, annál valószínűbb, hogy esetében fennáll a nyaki verőerek érelmeszesedése. Úgy vélték, hogy a horkolás során keletkező rezgések károsíthatják az artériát. Hogy megértsék, ez valóban lehetséges-e, a kutatók nyulak nyaki artériáit a horkoláshoz hasonló, órákon át tartó rezgéseknek tették ki.

Az artériák az előrejelzésüknek megfelelően összeszűkültek, ami azt jelezte, hogy az elmélet lehetséges.

A tanulmányt követően Jeremy Rich és csapata a Walter Reed Army Medical Centerben 77 ezer rendszeresen horkoló embert vizsgált meg. Azt találták, hogy míg a legtöbbjüknek OSA-ja volt, 6 ezer embernek nem, náluk azonban így is magasabb volt a halálozás kockázata.

A szív- és érrendszeri problémák mellett a horkolással összefüggő enyhébb egészségügyi problémák közé tartozik a nappali álmosság, az ingerlékenység, a fejfájás és a csökkent kognitív teljesítmény. A problémán műtét, illetve számos különböző kezelés vagy eszköz is segíthet, illetve enyhíthet. Ilyen például egy szájban viselhető, úgynevezett mandibuláris előretoldó ketyere, amely előrébb tolja a nyelvet. Ezen kívül létezik még egy, a szájat csukva tartó speciális állheveder, valamint az orrot alvás közben nyitva tartó szalagok.

Az alvási apnoe a szakemberek szerint néha életmódbeli változtatásokkal is kezelhető, például fogyással, a dohányzásról való leszokással és az alkoholfogyasztás csökkentésével. Olyanok is akadnak azonban, akik kizárólag úgynevezett CPAP-gépek segítségével képesek abbahagyni a horkolást. Ilyen esetben alvás közben egy, a száj vagy orr fölött viselt maszkba pumpálódik a levegő.

(LADBible)

(Borítókép: Horkoló férfi. Illusztráció: Getty Images)