Egy rejtett tényező, amely jelentősen növeli a mellrák kockázatát, mégis alig kapnak róla tájékoztatást a nők.

Az Egyesült Államokban egy új szabályozás értelmében minden mammográfiás vizsgálaton átesett nőt tájékoztatnak a melleik sűrűségéről. Ez nem csupán orvosi adat, hanem fontos kockázati tényező, ami hatszorosára növelheti a mellrák kialakulásának esélyét. De miért nem kapnak erről tájékoztatást az Egyesült Királyságban?

A mellsűrűség az egyik kulcsfontosságú tényező, amely a mellben lévő zsír és mirigyszövet arányát jelenti. Minél sűrűbb a mell, annál nagyobb a rák kockázata. Az amerikai nők most már rendszeresen értesítést kapnak erről, és ez lehetőséget ad nekik arra, hogy lépéseket tegyenek a kockázat csökkentése érdekében.

Dr. Liz O’Riordan, egykori mellsebész, aki maga is többször megküzdött a mellrákkal, a Dailymail-nek elmondta:

A nőknek tudniuk kell a mellsűrűségükről, mert ez jelentős kockázatot jelent. A tudás ebben az esetben életmentő lehet.

Az Egyesült Királyságban azonban a mammográfiás szűréseken nem értesítik a nőket arról, ha sűrű a mellszövetük. Julia Bradbury, a Countryfile műsorvezetője 2020-ban kezdett aggódni, amikor egy csomót érzett a mellében, ám három mammográfia sem mutatta ki a rákot. Végül egy év elteltével derült ki, hogy daganata van.

Egyszerűen nem értem, miért nem figyelmeztettek korábban

– mondta.

A mellsűrűség miatt a mammográfia gyakran nem képes pontosan kimutatni a daganatokat, mivel a sűrű szövet és a rákos elváltozás hasonlóan jelenik meg a felvételeken. Emiatt az amerikai nők ultrahangos vagy MRI-vizsgálatot is kaphatnak, ha sűrű a mellszövetük.

Cheryl Cruwys, egy brit mellráktúlélő, aki Franciaországban kapta meg a diagnózisát, elmondta, hogy a szigorúbb francia szűrési protokoll mentette meg az életét.

Ha az Egyesült Királyságban lettem volna, lehet, hogy túl későn derült volna ki a betegségem.

Az Egyesült Államok példája megmutatja, hogy a mellsűrűségről való tájékoztatás mennyire fontos, és a szakértők azt remélik, hogy az Egyesült Királyságban is változások jönnek ezen a téren. „A nőknek joguk van tudni a saját testükről, és minél több információjuk van, annál nagyobb az esélyük arra, hogy időben felismerjék a bajt” – mondta Dr. O’Riordan.

(Borítókép: rózsaszín pólót és szalagot viselő nő. Fotó: Getty Images)