Emésztés során teljesen természetes, ha böfögünk, a legtöbb esetben ugyanis az egészséges testi működés jele, hiszen segíti az emésztést. Ha azonban a kelleténél többször hagyja el a szánkat egy „tündérhapci”, az egészségügyi problémákat jelezhet.

Akár egy kis levegőt nyelünk, akár az ételt nyeljük le túl gyorsan evés közben, a felső emésztőrendszerbe szorult felesleges mennyiségű levegő böfögés útján távozik, amivel könnyebbé válik az emésztés a szervezet számára. Étkezés után általában a legfeljebb négy böffentés a normális, ennél több már aggodalomra adhat okot az egészségünket illetően. Bár sok esetben elég egy kis életmódváltás és a könnyebb ételek előnyben részesítése, előfordult, hogy a túlzott böfögés valós kockázat jele lehet, pláne ha egyéb tünetekkel párosul.

„Ha a böfögés mellett gyomorégést is tapasztal valaki, akkor refluxbetegség állhat a háttérben” – kezdte dr. Alison Schneider gasztroenterológus. „Ez egy gyakori állapot, amikor a gyomorsav a nyelőcsőbe szivárog. Ha a böfögést fájdalom vagy kellemetlen érzés kíséri a gyomorszáj környékén, illetve étkezés után teltségérzet hányinger, hányás és étvágytalanság jelentkezik, akkor gyomorhurutról beszélünk”– hívta fel a figyelmet. Hozzátette ugyanakkor, hogy bizonyos élelmiszerek fogyasztása önmagában serkenti a böfögést. Ilyenek például a szénsavas italok, a rágógumi és a kemény cukorkák, de a túl sok levegő gyomorba jutása is okozhatja a tünetet. Ez előfordulhat rágógumizás közben, szívószál használatakor, vagy ha valaki műfogsorral rendelkezik, ám az nem jól illeszkedik. Bizonyos esetekben ugyanakkor súlyosabb kórállapotok is szóba jöhetnek.

Az egyik ilyen állapot a gyógyíthatatlan, ám gyógyszerekkel jól kezelhető irritábilis bél szindróma, amelynek a hasi fájdalom, hasmenés vagy székrekedés mellett a puffadás, gázok, és így a böfögés is tünete lehet. Ha a böfögés a mindennapi életet súlyosan befolyásolja, ezen kívül fogyás és letargia is jelentkezik, ritka esetekben ugyan, de gyomorrák jele is lehet.

Mindezen kívül a szakértő elmondta, hogyha a túlzott böfögés mellett egyéb tünetek nem jelentkeznek, az is előfordulhat, hogy valaki tudatosan vagy öntudatlanul levegőt mozgat a nyelőcsövébe. Figyelmeztetett ugyanakkor, hogyha kétségeink vannak, a legjobb, ha kivizsgáltatjuk magunkat.

(LADBible)

(Borítókép: Büfögő férfi. Illusztráció: Getty Images)