A sárga fogazat nem éppen az esztétikum netovábbja, bizonyos tényezők pedig csak ronthatnak a helyzeten. Ahhoz, hogy megőrizze fogai fehérségét, érdemes kerülnie a Mawson Dental Care által összeszedett ételeket, italokat és szokásokat.

Dohányzás

Azzal senkinek sem mondunk újat, hogy a dohányzás károsítja, sőt sárgítja a fogakat. A cigarettában lévő nikotin, kátrány és dohány még enyhe dohányzás esetén is elszínezheti a fogakat, míg az erős dohányzás a fogak elbarnulásához vezethet.

Nem megfelelő szájhigiénia

Ha nem tisztítjuk megfelelően a fogainkat, idővel elfogkövesednek, ezzel együtt pedig el is színeződnek. Ezt megelőzendő napi legalább két alkalommal fogat kell mosni, fogselymet, illetve szájvizet használni.

Fogászati eljárások

Bizonyos fogászati beavatkozások során a használt anyagok, például az amalgámpótlások, „szürkés-fekete árnyalatot” adhatnak a fogainak.

Gyógyszerek

Bizonyos gyógyszerek hatására a fogak sárgábbnak tűnhetnek, habár ez többségében a nyolc év alatti gyerekeket érinti, mivel az ő fogaik még fejlődnek. A megfelelő szájhigiénia betartásával kezelhető a probléma.

Betegségek

Ahogy a különböző gyógyszerek, úgy maguk a betegségek is okozhatják a fogak sárgaságát. Kiváltképp azokról a betegségekről van szó, amelyek a fogágyat érintik.

Genetika

A genetika ellen nem sokat tehetünk, pedig sajnos előfordul, hogy valakinek öröklötten sárgák, vagy idővel sárgulnak a fogai. Gyakori, hogy egyesek vastagabb fogzománccal születnek, ami miatt a fogak a fogak sárgábbnak tűnnek. Ez azonban egészségügyileg kifejezetten jó dolog, a zománc védi ugyanis a fogakat.

Öregedés

Ahogy öregszünk, úgy kopik a fogzománcunk, amivel egyre jobban láthatóvá válik az alatta lévő dentin réteg, amelynek természetesen halványsárga a színe.

Bár az öregedést nem kerülhetjük el, és a genetikánkkal sem tehetünk semmit, számos fogfehérítő eljárás közül választhatunk. Többek között olyan otthoni praktikákat is bevethetünk, mint a szódabikarbónával való fogmosás, illetve a kókuszolajjal való szájöblítés.

(LADBible)

(Borítókép: Fogsárgulás. Illusztráció: Getty Images)