Az intim együttlétek után nincs is romantikusabb annál, mint összebújni a partnerünkkel, ám ezt az idillt mégis érdemes megszakítanunk az egészségünk érdekében. Íme egy kisokos arról, mit tegyünk és ne tegyünk egy kiadós szeretkezés után.

A leggyakoribb forgatókönyv szerint szeretkezés után a párok összebújnak, esetleg el is alszanak, vagy beszélgetnek még egy kicsit az ágyon fekve. Szakemberek szerint ugyanakkor az egészségünk érdekében érdemes megszakítani ezt az idillt, ha óvni akarjuk az egészségünket, és megtenni – vagy épp nem tenni – a következő dolgokat.

Tisztálkodjon meleg vízzel!

Együttlét után kiemelten fontos, hogy a nemi szervek környékét meleg vízzel megmossuk, ugyanakkor ne használjunk intim mosakodószereket. Ez utóbbiak a nők esetében felboríthatják a hüvely természetes bakteriális egyensúlyát, ami fertőzésekhez vezethet. Mivel a vagina képes megtisztítani önmagát, ezért nincs szükség semmilyen beavatkozásra.

Ne használjon illatosított termékeket!

A mosakodószerek mellett az intim parfümöket, törlőkendőket és krémeket is érdemes kerülni. A nők esetében szintén tiltólistásak ilyenkor az Illatosított tamponok és betétek, mert azok irritálhatják a bőrt.

Menjen el vécére!

Szex során baktériumok kerülhetnek be a húgycsőbe, aminek következtében megnő egy esetleges megfertőződés esélye. A legjobb, amit tehetünk, hogy az intim együttlét után elmegyünk vécére, mert a vizelettel együtt a baktériumok is távoznak a szervezetből.

Mosson kezet!

A kézmosás a legegyszerűbb módja, hogy megszabaduljunk azoktól a baktériumoktól, amelyek a saját vagy a partnerünk nemi szervéről a kezünkre kerülhetnek.

Ne hagyja használtan a játékokat!

Érdemes minden használat után megtisztítani a szexjátékokat az előírásoknak megfelelően, mivel baktériumok, vírusok és gombák is megtelepedhetnek rajtuk. 

Tünetek esetén forduljon orvoshoz!

Ha megfertőződünk, a tünetek természetesen nem azonnal jelentkeznek, szóval ez nem szex utáni, hanem annál későbbi probléma, ugyanakkor nem maradhatott le a listáról, hiszen nem lehet elégszer hangsúlyozni a szűrővizsgálatok fontosságát. Mivel a partnerek egymásnak adogathatják a betegségeket, ajánlott azonnal orvoshoz fordulni az olyan tünetek megjelenése esetén, mint viszketés, kipirosodás vagy folyás. A partnerek gyakori váltása mellett tünetmentesen is érdemes STD-szűréseket végeztetni háromhavonta vagy félévente.

Viseljen bő ruhát!

A szűk, műszálas ruhák nem vezetik el a nedvességet, így jó táptalajt biztosítanak a baktériumoknak és a gombáknak. Érdemes pamut fehérneműt és bő nadrágot felvenni az együttlétek utáni időben, persze csak ha el kell mennünk otthonról.

(HáziPatika)

(Borítókép: Egy pár intim együttlét után. Illusztráció: Getty Images)