A szakértők figyelmeztetnek, hogy a fülhallgatók túlzott hangerővel történő használata akár halláskárosodáshoz is vezethet.

A fülhallgatók használata mindennapossá vált, de a szakértők szerint ez komoly halláskárosodáshoz vezethet, ha nem vagyunk elég óvatosak. A vezeték nélküli darabok különösen veszélyesek, mert a káros zajszint közvetlenül a hallójáratba jut.

Dr. Sam Couth, a Manchesteri Egyetem audiológusa szerint néhány fülhallgató akár 120 decibel hangerőt is képes elérni, ami egy láncfűrész vagy egy felszálló repülőgép zajához hasonlítható. Az Egészségügyi Világszervezet ajánlása szerint a biztonságos hangerőnek 100 dB alatt kell maradnia, mert ennél magasabb szintek már komolyan károsíthatják a hallást.

Nemcsak a hangerő szintje fontos, hanem az, hogy mennyi ideig tesszük ki a fülünket ennek a zajnak

– mondta Dr. Couth a The Telegraphnak.

Például 85 dB zajszinten nyolc órát is kibír a fül károsodás nélkül, de minden 3 dB-es növekedéssel az expozíciós idő a felére csökken. 120 dB zajszinten mindössze 30 másodperc is elég a hallás károsodásához.

Dr. Harvey Dillon, a Manchesteri Egyetem hallástudományi professzora hozzátette, hogy a teljes fület lefedő fejhallgatók biztonságosabbak lehetnek. Ezek jobban blokkolják a háttérzajt, így nem kell olyan hangosan hallgatni a zenét vagy a podcastokat, ezáltal csökkenthető a halláskárosodás veszélye.

A BMJ Global Health folyóirat tavalyi kutatása szerint világszerte 1 milliárd 12 és 34 év közötti fiatal van kitéve halláskárosodás veszélyének a túl hangos fejhallgatók és zenei rendezvények miatt.

A kutatók rámutattak, hogy a hangos zaj hatására a belső fülben található apró szőrszálak elszakadhatnak, és nem regenerálódnak, ami visszafordíthatatlan halláskárosodást okozhat.

Michael Stone professzor, a Manchesteri Egyetem tudományos főmunkatársa szerint a metrószerelvények zaja olyan magas frekvenciájú, hogy a zajszűrő funkciók nem képesek teljesen kiszűrni azt.

A metrón utazók továbbra is ki vannak téve a káros zajhatásoknak

– nyilatkozta a Daily Mailnek.

Egy nemrég készült felmérés szerint, amelyet a Specsavers látás- és hallásspecialistái végeztek, a megkérdezettek fele már kapott hangos zaj figyelmeztetést a telefonján. Gordon Harrison, a Specsavers vezető audiológusa azt javasolja, hogy tartsuk be a 60/60-as szabályt: „Csak napi maximum 60 percig használjuk a fejhallgatót, és legfeljebb 60 százalékos hangerővel.”

(Borítókép: Zenét hallgató fiatal lány. Fotó: Getty Images)