Egy izraeli cég olyan térdprotézist fejlesztett ki, amely korallt használ a porc pótlására, és így segíthet a térdproblémákkal küzdő embereknek.

Egy új térdprotézis forradalmi változást hozhat azok életébe, akik térdfájással küzdenek. Az Agili-C nevű eszközt, amelyet az izraeli CartiHeal cég fejlesztett ki, 2022-ben hagyta jóvá az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA).

A protézis különlegessége, hogy természetes korallból készült, ami segíti a csontok regenerálódását.

Ez a megoldás nemcsak olcsóbb, de a műtét is egyszerűbb: körülbelül egy óra alatt elvégezhető. Ráadásul a korall idővel felszívódik, és helyette természetes szövetek fejlődnek, így a protézis szó szerint „beépül” a szervezetbe.

A kaliforniai Alicia McHatton, aki ápolónőként dolgozik, 2023 áprilisában esett át ezen a műtéten, miután hónapokig fájt a térde. Korábban már megpróbáltak rajta segíteni egy másik műtéttel, de az sajnos nem vált be. Az előző beavatkozás során eltávolították a porcsejteket, laborban újranövesztették, majd visszaültették, de a porc nem bírta a terhelést, és Alicia fájdalmai nem enyhültek.

A korallprotézis mindössze 200 dollárba (kb. 70 800 forint) került, a fennmaradó költségeket pedig Alicia biztosítója fedezte.

Bár a teljes gyógyulás akár két évig is eltarthat, Alicia már most sokkal jobban érzi magát: fájdalommentesen tud biciklizni, és újra képes hosszú műszakokat vállalni a munkahelyén.

El sem hiszem, hogy már nem kell minden lépéstől szenvednem

– mondta boldogan a Washington Postnak.

A térdfájást gyakran a porc elvékonyodása okozza, ami fájdalommal és mozgási nehézségekkel jár. Világszerte több mint 300 millió ember szenved porckopástól, és sajnos a porc nem képes magától visszanőni. Ezért is nagy áttörés a korallból készült protézis, amely segíthet pótolni a sérült porcot. Bár még több kutatásra van szükség, az eddig elért eredmények nagyon biztatóak.

(Borítókép: gyulladt térd. Illusztráció: Getty Images)