Ki a reggeli, ki az esti zuhanyra esküszik, valaki ugyanis képtelen igazán felébredni addig, amíg nem tusolta le magát. Mások az ágyukba nem szeretnének befeküdni „koszosan”, megint mások pedig úgy döntenek, hogy a reggeli és az esti rutinjukba is beépítik a zuhanyzást. Egy brit magazinnál nemrég utánajártak, hogy melyik napszakban a legérdemesebb beállni a tus alá.

A zuhanyzás ideális idejéről kérdezett meg több orvost a brit Glamour magazin, amelynek elsőként dr. Aragona Giuseppe háziorvos fejtette ki, hogy véleménye szerint az egészségünknek jobbat tesz az esti zuhany, mivel megnyugtat és segít megszabadulni a feszültségtől, ezáltal elősegíti a pihentető alvást.

„Napközben a test és a haj összegyűjtheti a levegőben lévő allergéneket és irritáló anyagokat, illetve más szennyeződéseket. Ha tehát zuhanyzás nélkül fekszünk le, ezek átkerülnek az ágyra és a lepedőre. Ez nemcsak piszkos ágyneművel jár, hanem az éjszakai allergiához is hozzájárulhat. Viszkető, irritált és száraz bőrt, illetve arcbőrproblémákat, például pattanásokat is okozhat” – magyarázta. Vele értett egyet dr. Sasha Core bőrgyógyász is.

„Az esti zuhanyozás eltávolítja az összes szennyeződést, amely a nap folyamán felhalmozódott a bőrön – az olaj, a kosz és az izzadság a fő bűnösök ebben. A szennyeződések lemosásával viszont friss és tiszta bőrrel térhetünk nyugovóra. Mivel a bőr alvás közben regenerálódik, az új bőrsejtek egészségesek lesznek, nem pedig eltömődöttek. Az eltömődött bőr olyan bosszantó állapotokat okozhat, mint a mitesszerek és pattanások” – hívta fel a figyelmet. Hozzátette ugyanakkor, hogy esti zuhanyzás mellett is érdemes legalább heti egyszer ágyneműt cserélni, valamint azt is megjegyezte, hogy  a reggeli zuhanyzásnak is megvan az előnye. Ez utóbbi stimulálja a szervezetet, főleg a vérkeringést, illetve általánosságban a testet és az elmét, ami valóban „beindítja” a napot.

Az egészségünknek azonban összességében az esti zuhannyal teszünk a legjobbat.

(HáziPatika)

(Borítókép: Zuhanyzó férfi. Illusztráció: Getty Images)