Hihetetlen jelenségre ütötték fel a fejüket tudósok, amikor egy hónapon keresztül minden nap megfigyelték egy fiatal férfi agyát. Mint kiderült, minden estére csökkent annak térfogata.

Mi férfiak szeretnénk hinni, hogy mindig, minden esetben helyt tudunk állni és semmi sem foghat ki rajtunk. Nárcisztikus módon hajlamosak vagyunk mindenben a zsenialitásunkat feltételezni, ám amerikai kutatók nemrég egy kicsit letörték az erősebbik nem képviselőinek egóját, miután egy kísérletük eredményeként közölték, hogy a férfiak agya estére összezsugorodik.

Pennsylvaniai Egyetem tudósai egy 26 éves fiatalember agyát számos vizsgálatnak vetették alá 30 napon keresztül. Minden reggel 7 és este 8 órakor MRI-felvételeket készítettek róla. Azért ezeket az időpontokat választották, mert a szervezetben ekkor a legmagasabb, illetve legalacsonyabb a szteroid hormonok, nevezetesen a tesztoszteron, a kortizol és az ösztradiol szintje.

Ezeknek a hormonoknak a szintje reggelről estére 70 százalékkal csökken

– hívta fel a figyelmet  Laura Pritschet, a tanulmány társszerzője. Hozzátette, hogy bár a nőknél is napi szinten tapasztalható váltakozás a hormonokban,  a menstruációs ciklus egyidejűleg hosszabb távú hormonváltozásokat  okoz, így azok nem annyira kifejezettek, mint a férfiak esetében.

A kísérletben részt vevő fiatalembernél ugyanis azt állapították meg, hogy a hormonszintje napi csökkenésével párhuzamosan a teljes agytérfogata is csökkent, ahogyan az agykéreg, az agy külső rétegének vastagsága is.

A szürkeállomány térfogata átlagosan körülbelül 0,6 százalékkal csökkent, de legnagyobb mértékben az agykéreg két régiója, a nyakszirti és a fali agykéreg zsugorodott össze. Emellett a mélyebb agyi struktúrákban, köztük a kisagyban, az agytörzsben és a hippokampusz egyes részeiben is változások mutatkoztak. Az agy ezen részei a mozgás koordinálásában, az agy és a test közötti információátvitelben, valamint az emlékek tárolásában vesznek részt.

A kutatók azt is megfigyelték, hogy az agy térfogata éjszakánként visszaállt az eredeti méretére, majd másnap napközben a folyamat elölről kezdődött.

(HáziPatika)

(Borítókép: Egy férfi egy agyat illusztráló képet tart a fejéhez. Illusztráció: Getty Images)