Egy japán férfi azt állítja, hogy mindössze 30-45 perc alvással éli az életét már több mint egy évtizede. Ezzel az elmélete szerint megduplázná várható élettartamát.

Daisuke Hori, egy 40 éves japán apa és testépítő meglepő kijelentést tett: állítása szerint az elmúlt 12 évben csak napi fél órát alszik, amivel a várható élettartamát igyekszik növelni.

Daisuke Hori szerint a testét és az elméjét edzette arra, hogy ilyen kevés alvással is jól működjön, és nem érzi magát fáradtnak a mindennapokban. Ő maga ezt úgy fogalmazza meg, hogy „az időgazdálkodás mestere” lett.

Daisuke Hori, aki Oszaka közelében él, már több mint 10 éve követi ezt az alvási szokást. Aktív életmódja és rendszeres koffeinfogyasztása segít neki abban, hogy ébren maradjon naponta akár 23 és fél órán keresztül.

Ha sportolsz, vagy kávét iszol evés előtt, elkerülheted az álmosságot

– nyilatkozta a South China Morning Post szerint.

Daisuke Hori inkább arra fókuszál, hogy minél több ébren töltött órája legyen, nem pedig arra, hogy mennyit aludjon. Szerinte azok, akiknek a munkájukban nagy figyelemre van szükségük – például orvosok vagy tűzoltók –, rövidebb alvással is jól boldogulnának, ha az alvásuk megfelelő minőségű lenne.

A japán férfi különös életmódját egy helyi valóságshow, a Will You Go With Me? három napon át követte. A forgatás során Hori mindössze 26 percet aludt, majd frissen és energikusan ébredt. Reggelizett, edzett és munkába indult, mintha csak egy teljes éjszakát átaludt volna.

A japán férfi 2016-ban megalapította a Japan Short Sleepers Training Association-t, ahol több mint 2100 embert tanított meg arra, hogyan csökkentsék az alvásuk időtartamát. Egyik tanítványa, aki négy év alatt napi nyolc óráról mindössze másfél órára csökkentette az alvását, azt mondta, hogy a mentális egészsége és a bőre is kiváló állapotban van.

Nem mindenki hiszi el azonban Daisuke Hori állításait. Dr. Thomas Kilkenny, a Northwell Staten Island Egyetemi Kórház alvásgyógyászati intézetének vezetője szkeptikus.

Nagyon nehéz elhinni, hogy ez az úriember naponta csak 30 percet alszik. Ez egyszerűen lehetetlen

– mondta a The Post-nak. Kilkenny szerint az alvásmegvonás súlyos fizikai és mentális következményekkel jár, és nincs olyan ember, aki hosszú távon ilyen kevés alvással egészséges maradhatna.

Az alvásszakértők továbbra is azt javasolják, hogy a felnőttek éjszakánként 7-9 órát aludjanak, mert a kevesebb alvás súlygyarapodáshoz, magas vérnyomáshoz, sőt szívbetegségekhez is vezethet.

Daisuke Hori extrém alvásstílusa megosztotta az internetet: egyesek elismerik elhivatottságát és „mesterszintű időgazdálkodását”, míg mások a hosszú távú egészsége miatt aggódnak.

(Borítókép: Fiatal férfi az ágyban egy ébresztőóra után nyúl. Illusztráció: Getty Images)