Egy boderline személyiségzavarral küzdő személlyel nem könnyű szokványos kapcsolatot ápolni, egyúttal maga a beteg is sokat szenved a szélsőséges hangulatingadozások miatt. Ha eltűnődött már azon, hogy esetleg ön vagy valaki a környezetében ezzel az állapottal küzdhet, érdemes végigvennie a borderline kilenc ismérvét, amelyet nemrég osztott meg a nagyérdeművel dr. Ramani Durvasula klinikai szakpszichológus.

Videóban beszélt a borderline személyiségzavar kilenc ismérvéről dr. Ramani Durvasula amerikai klinikai szakpszichológus, aki a MedCircle nevű YouTube-csatorna műsorában vendégeskedett nemrég. A borderline személyiségzavart nagy általánosságban úgy definiálják, mint a hangulat és a másokkal való interakciók zavarát. A betegek gondolkodása, érzékelése, érzései és másokhoz való viszonyulása általában jelentősen eltér a szokványostól. Íme azok az ismérvek, amelyek alapján nagyjából behatárolható a betegség!

Elhagyástól való félelem

„A borderline személyiségzavarral küzdő emberek szinte mindig valós vagy vélt elhagyatottságra készülnek. Azzal pedig, hogy állandóan erre próbálnak felkészülni, szinte meg is valósítják azt” –figyelmeztetett a szakértő, hozzátéve, hogy ezzel a viselkedéssel könnyen földbe döngölhetnek mást, legyen szó romantikus kapcsolatról, barátságról vagy családról.

Instabil és nagyon intenzív személyközi kapcsolatok

Durvasula doktor szerint a borderline személyiségzavarral küzdő személyek kapcsolatai nagyon szenvedélyesen, szoros viszonnyal kezdődnek, ám gyorsan hangos, és es egyre erősödő vitákba torkollnak.

A kapcsolatoknak mindig hullámvasút jellege lesz.

Identitászavar

Ez alatt az orvos azt érti, hogy az illető szinte „szó szerint nem tudja, ki is ő valójában”.

„Ez egy krónikus belső harcot okozhat, mert ha valaki nem tudja, hogy kicsoda, akkor nem tudja, hogyan navigáljon a világban. Az érintett személy megjelenésében is krónikus változások következhetnek be, a frizurától kezdve a divatérzeten át a névváltoztatásig” – magyarázta dr. Durvasula.

Impulzivitás

„Az impulzivitás azt jelenti, hogy gondolkodás nélkül cselekszünk vagy viselkedünk valamilyen módon. Ez tehát gyakran veszélyes vagy problémás viselkedésben nyilvánulhat meg” – fejtette ki a szakember, ide sorolva például a falási és költekezési rohamokat, a szerencsejátékot és az impulzív szexuális viselkedést.

Öngyilkos magatartás vagy öngyilkossági gondolatok

A borderline személyiségzavarral küzdők esetében gyakran előfordul, hogy öngyilkossági gondolatokkal küzdenek, akár meg is kísérlik azt vagy kárt tesznek magukban. A klinikai szakpszichológus szerint ez esetükben gyakran az elhagyatottságtól való félelemmel való megküzdés egyik módja.

Affektív instabilitás

Durvasula doktor szerint ez „egy díszes kifejezés arra, hogy a borderline személyiségzavarral küzdők hangulata sokszor változékony, lényegében néhány órán belül észlelhetők a hangulatváltozások.

„A borderline személyiségzavar sokszor nagyon nehezen kezelhető, ezért az emberek gyakran összekeverik olyan rendellenességekkel, mint a bipoláris zavar” – mutatott rá Durvasula doktor.

Krónikus ürességérzet

Durvasula szerint a rendellenességben szenvedők gyakran számolnak be arról, hogy úgy érzik, mintha kiüresedtek volna. Ezt az érzést gyakran úgy írják le, mintha a testük egy dob, vagy egy üres héj lenne csupán.

„Ezt az ürességérzetet úgy próbálhatják meg kitölteni, hogy a külvilágra figyelnek, vásárolnak, költekeznek, esznek...” – árulta el a szakértő.

Interperszonális nehézség

A borderline-osoknak gyakran vannak nehézségeik a társas kapcsolatokban, ami Durvasula szerint „a harag nem megfelelő és intenzív megnyilvánulásaiban” nyilvánul meg, olyannyira, hogy bármi frusztrálhatja őket, legyen az bármilyen kicsi vagy jelentéktelen dolog.

„Dobálhatnak dolgokat, üvölthetnek és kiabálhatnak, habár ez ugyanolyan gyorsan véget ér, mint ahogyan elkezdődött. Ennek eredményeként az emberek végül tojáshéjon járnak körülöttük, mivel félnek, hogy feldühítik őket” – részletezte a személyiségzavarral küzdők viselkedését dr. Ramani Durvasula.

Átmeneti stressz

A borderline személyiségzavar utolsó szembetűnő ismérveként a doktor elmondta, hogy az ebben szenvedők viszonylag súlyos és jelentős stresszt élnek át, aminek következtében sokszor paranoid tünetekkel szembesülhetnek.

„Úgy vélhetik, hogy mások el akarják kapni őket vagy ártani akarnak nekik, a fejükben lévő negatív hangok pedig hatással lehetnek a viselkedésükre, aminek következtében mások félhetnek tőlük. Így szó szerint pszichotikusnak tűnnek.”

Ha ön is úgy érzi, segítségre lenne szüksége, hívja a krízishelyzetben lévőknek rendszeresített, ingyenesen hívható 116-123 telefonszámot! Kérjük, olvassa el ezt az oldalt! Amennyiben másért aggódik, ezt az oldalt ajánljuk figyelmébe.

(LADBible)

(Borítókép: Férfi egy széken. Illusztráció: Getty Images)