Speciális kézmozdulatokat több ezer éve használnak az emberek meditációk, légző- és különféle spirituális gyakorlatok részeként. Ezek a mozdulatok a testi, lelki és szellemi harmónia elősegítésére szolgálnak, mi több, az egyik verzió az elalvásban is rengeteget segít.

A meditációkhoz és különféle spirituális gyakorlatokhoz használt kézmozdulatok energetikai szinten hatnak a testünkre, segítve a belső egyensúly megteremtését. Ezeket a speciális kézmozdulatokat mudráknak hívjuk, amelyek közül az egyiket kifejezetten az alvás elősegítésére használják. Ez nem más, mint a Shakti Mudra, amelynek rendszeres gyakorlása nemcsak az elalvási időt rövidítheti le, hanem hozzájárulhat a mélyebb és pihentetőbb alváshoz.

A mudra neve az energia istennőjére, Shaktira utal, aki az erőt és az életenergiát képviseli.  A mozdulat célja a test megnyugtatása és a mély relaxáció elősegítése. Segíti  a légzés mélyebb, lassabb ritmusát, ami elősegíti az ellazulást , valamint lecsendesíti az elmét,  nyugtatja az idegrendszert, csökkenti a stresszt  és enyhíti a belső, valamint testi feszültségeket,  különösen a mellkasban és a hasüregben, mindezzel  könnyebbé téve az elalvást – írja a  Femcafé . A mozdulat az alábbiak szerint hajtható helyesen végre:

  1. Helyezkedjen el kényelmes ülő vagy fekvő helyzetben és lazítsa el a testét.
  2. Tartsa a kezeit a mellkasa előtt.
  3. Érintse össze a kisujjait és a gyűrűsujjait.
  4. A hüvelykujjait zárja a tenyerébe.
  5. A középső- és mutatóujjait zárja rá a hüvelykujjaira, majd a két kezét érintse össze.
  6. Tartsa ezt a pozíciót néhány percig, közben figyeljen a lassú, mély légzésre.

A pozícióban maradva érezheti, ahogy a teste fokozatosan megnyugszik, ugyanis azáltal, hogy a mudra energetikai csatornákat nyit meg, egyensúlyba hozza a belső rendszerét, és lehetővé teszi, hogy könnyedén lenyugodjon és elaludjon. Bár a mudra alkalmazása önmagában is nagyon hatásos, kombinálhatjuk más relaxációs technikákkal, mint például mélylégzéssel vagy vizualizációval, hogy még mélyebb nyugalmi állapotot érjünk el.

(Borítókép: Alvó férfi. Illusztráció: Getty Images)