Kiadta az uniós országokban élő emberek születéskor várható egészséges éveire vonatkozó legfrissebb, 2022-es statisztikai adatait az Eurostat. Hazánkban a nők helyzete jobb, a férfiak azonban elmaradnak az uniós átlagtól.

Genetika, életmód, stressztűrő képesség, gondtalan gazdasági helyzet és még számtalan egyéb tényező meghatározza, hogy várhatóan hány évet tölt majd el egy ember teljes egészségben. Az Eurostat utólagosan minden évre visszamenőleg megvizsgálja, hogy az uniós országokban mekkora volt az egészségben töltött évek születéskor várható száma a nők és a férfiak esetében. A 2022-es statisztikákat nemrég osztotta meg a hivatal, az eredmények pedig azt mutatják, hogy

az Európai Unióban a nők átlagosan 62,8, a férfiak pedig 62,4 évet töltenek el jó egészségben, vagyis ennyi ideig semmi sem akadályozza őket  a mozgásában és a cselekvésében.

Országokra lebontva a sort Málta vezeti, ott a nők várhatóan 70,3 évet töltenek egészségben, míg a férfiak 70,1 évet. A hölgyek esetében a helyzet Dániában a legrosszabb, ott ez az érték 54,6 év. A férfiak Lettországban betegednek meg a legkorábban, 53 év után.

Magyarország a középmezőnyben

Hazánkban az egészségben töltött évek születéskor várható száma 2022-ben a férfiak esetében 61,3 év volt, míg a nők az uniós átlagot meghaladva 63,9 ilyen évvel számolhattak.

(HáziPatika)

(Borítókép: Boldog idős pár. Illusztráció: Getty Images)