Könnyen rosszullétet okozhatunk magunknak, ha egy sokak számára népszerű helyen mossuk meg a fogunkat – figyelmeztetett nemrég egy fogorvos.

A megfelelő szájhigiéniával kapcsolatban több cikket is írtunk már a Velveten. Legutóbb például arról számoltunk be, hogy mely dolgoktól sárgulhat el a fogunk és hogyan tehetünk ellene, de arra vonatkozóan is adtunk már tippeket, hogy hogyan vehetjük elejét a reggeli kellemetlen leheletnek.

Zaeem doktor, az Ordo elektronikus fogkefegyártó cég egy munkatársa a közelmúltban olyan apró hibákra hívta fel a figyelmet, amelyeket észrevétlenül elkövetünk fogmosás közben. Ha például nem a mosdókagyló fölött, hanem egy másik, sokak számára népszerű helyen mossuk a fogunkat és végezzük a fogápolással kapcsolatos reggeli és esti rutinunkat, könnyen rosszullétet okozhatunk magunknak.

Valószínűleg azzal nem mondunk újat, hogy sokan szeretik kombinálni a munkanaphoz vagy a reggeli lefekvéshez való készülődés folyamatait, így például a zuhanyzást és a fogmosást. Rengetegen a zuhanyzóban is tartják a fogkeféjüket, mert amíg zuhog rájuk a víz, kényelmesen végeznek a szájápolással is. Ennél azonban nem is tehetnének rosszabbat, a szakember szerint ugyanis nagy veszélynek teszik ki magukat azok, akik így próbálnak időt spórolni.

„Nem jó ötlet a zuhany alatt fogat mosni, mivel a zuhanyzóban lévő nedvesség ideális környezetet teremthet a baktériumok szaporodásához.

Ez azt jelenti, hogy az egyébként tiszta fogkefe ki van téve téve a kórokozóknak, amelyeket végül mi magunk juttatunk be a szánkba és így a szervezetünkbe.

Mindennek tetejében a zuhanyzásból származó hő a fogkefe sörtéit is károsíthatja” – figyelmeztetett dr. Zaeem. Hozzátette, hogy a fogkeféknek, vagy az elektromos fogkefék fejének időközönkénti cseréje ettől függetlenül is fontos, elhasználódás esetén ugyanis kevésbé hatékonyan tisztítanak, fogékonyabbak a szennyeződésekre, és potenciálisan a fogakat és az ínyt is károsíthatják.

„Mindig azt javasoljuk, hogy a fogkeféket vagy fogkefefejeket két-három havonta cseréljék at emberek. Így biztosak lehetnek benne, hogy a tisztálkodási eszközök a legjobb teljesítményt nyújtják” – hívta fel a figyelmet.

(LADBible)

(Borítókép: Fogat mosó férfi. Illusztráció: Getty Images)