Az otthonunk kényelmében könnyen elvégezhető egy teszt, amelynek az eredményéből kiderül, hogy korai halálnak nézünk-e elébe.

Különös trükköt árult el a Nutrition World nevű podcast-műsorában Ed Jones táplálkozási szakértő, aki a hosszú élet orvoslásának egy neves szakértője, dr. Peter Attia meggyőződéseire alapozva rámutatott, hogy az otthonunk kényelmében könnyen megtudhatjuk: hosszú vagy rövidebb életnek nézünk-e elébe.

Dr. Attia még 2014-ben nyitott egy magánklinikát, ahol a betegek élettartamának meghosszabbításával foglalkozik. Úgy véli, a megfelelő táplálkozás és a testmozgás segíthet a legtöbbet az embereknek abban, hogy minél tovább éljenek. Vele dolgozott együtt a Disney+ Limitless című dokumentumfilm-sorozatában Chris Hemsworth is, aki közismert egészséges és mozgásban gazdag életmódjáról, valamint impozáns izmairól. A szakember a sorozatban a színésszel együtt vizsgálta, hogy az emberek életmódváltással hogyan tolhatják ki a haláluk idejét.

Ed Jones, aki maga is nagy híve annak, hogy az emberek a lehető legtermészetesebb módon gondoskodjanak a testükről, az orvos álláspontját felidézve elárulta, hogy az erős test hosszabb életű, mint a gyengébb. Aki ugyanis fizikailag nincs a topon, esetében magasabb a korai halálozás kockázata. Arra is rámutatott, hogy egy egyszerű, otthon is elvégezhető teszttel pontos képet kaphatunk arról, hogy milyen kondiban vagyunk, és hogy ez alapján rövid vagy hosszú élet vár-e ránk.

Minden a markolóerőn múlik. Ha egy percig nem tudsz megtartani egy, a testtömeged háromnegyedét nyomó súlyzót, akkor korábban fogsz meghalni

– hívta fel a figyelmet Jones. Hozzátette, a markolásunk ereje annak a jelzője, hogy mennyire gyengül a testünk többi része.

„Ha ezt a tesztet képes vagy megcsinálni a megfelelő súlyokkal, az azt jelenti, hogy a tested minden más része is erősebb lesz, így a szíved és a többi szerved is. Az erősebb és rugalmasabb test pedig lassabban öregszik és kevesebb betegséggel küzd” – magyarázta a táplálkozási szakértő. Elmondta továbbá, hogyha valaki nem képes véghez vinni a gyakorlatot, érdemes dolgoznia az erőfejlesztésen, hogy „fordítson a kockán”.

Az elméletet egyébként rengeteg tanulmány alátámasztotta már, kimutatva, hogy akik hajlamosak az erősebb testalkatra, azoknál kisebb a halálos betegségek,a szív- és érrendszeri, valamint légzőszervi problémák kialakulásának kockázata.

(LADBible)

(Borítókép: Egy férfi a karját fogja. Illusztráció: Getty Images)