Egy tisztaságmániás influenszer elég gusztustalan kísérlettel bizonyította, miért nem túl jó ötlet utcai cipővel mászkálni a lakásban.

Alapvető tény, hogy az utcán viselt lábbelink nem a leghigiénikusabb viselet otthonra, ám mégis, sokan nem tulajdonítanak nagy jelentőséget annak, ha a kinti cipőben járkálnak a lakásban. Egy takarítási tippekre szakosodott influenszer most egy kísérlettel mutatta meg miért kellene mégis már a bejáratnál megszabadulnunk ezektől a cipőktől. Hátha a Petri-csésze meggyőzőbb, mint a józan ész....

Dena O'Neill takarítási szakértő szerint megdöbbentő, hogy még mindig sok ember hajlamos az utcai cipőjével bemenni a lakásába, és összejárkálni a benti padlót. Ezért úgy döntött, elvégez egy kísérletet, hogy bebizonyítsa, mennyi undorító és veszélyes mikrobát hozhatunk így be magukkal.

A folyamatot és az eredményt Instagram oldalán osztotta meg. „Nem vagyok kémiatanár, de szerintem az eredményeket igen érdekesnek fogjátok találni" – mondja a videó elején. Fültisztító pálcával mintát vett a nem is túl koszos talpú cipőjének talpáról, illetve az otthona egyetlen olyan helyiségének padlójáról, ahol cipőt viselnek bent. Majd a mintákat Petri-csészékbe helyezte, és egy hétig sötét szekrényben tartotta. Az eredmény valóban nagyon érdekes, de inkább undorító.

„Nem vagyok vegyész, de az biztos, hogy nem kéne cipőt hordani a házban” – írja O'Neill. „Lepadlóztam ezektől a Petri-csészéktől. Bár nem tudom megmondani, hogy pontosan mi nő bennük, de feltételezem, hogy nem jó baktériumok..."

Az influenszer hozzátette, az emberek bele sem gondolnak, milyen felületeken járnak a cipőjükkel, például állati ürülékkel szennyezett fűben és talajon, nyilvános vécékben vagy azok közelében, ahol szerinte szinte fekáliatenger van a földön, és természetesen más emberek lábnyomán, akik ki tudja, hol jártak.

Éppen ezért ő nem hogy családtagjait, de vendégeket sem enged sokkal messzebbre a küszöbénél, és azt javasolja, mások is kövessék a példáját. Ha nem akarják megfosztani a látogatóikat a cipőktől, akkor szerinte érdemes beszerezni védőhuzatot a cipőkre, és ha mégis bejárkálnak hozzánk, akkor pedig marad a gyakori felmosás. De szerinte ez sokkal macerásabb, mint levenni a cipőt.

(Mirror)

(Borítókép: utcai cipő a bejárati ajtó előtt. Illusztráció: Getty Images)