A cékla még az idegrendszer betegségeiben szenvedők, valamint a terhes nők számára is

A cékla elég elfeledett zöldség, a legtöbben csak savanyúságként ismerik, és nem tulajdonítanak neki túl nagy jelentőséget. Azonban a cékla rendkívül egészséges, nagyon jó hatással van a szervezetünkre, és sokféleképpen elkészíthető.

Mit érdemes tudni róla?

A céklában nagy mennyiségben találhatóak értékes vitaminok és ásványi anyagok, valamint antioxidánsok, főleg kálium, magnézium, vas, A-, C- és B6-vitamin. A cékla nagyszerűen javítja a vérkeringést, többek között az agyunkban is, ez, illetve a benne található vegyületek rendkívül hasznosnak bizonyultak a idegrendszer egészségének megőrzésében. A cékla rendszeres fogyasztásával csökkenthetjük a különböző típusú demenciák, így az Alzheimer-kór rizikóját, és a memóriánkat is élesen tarthatjuk. 

A cékla összetételében lévő folsav segít az idegrendszerrel kapcsolatos betegségekben, hozzájárul a magzat teljes fejlődéséhez a terhesség alatt.

A betain megakadályozza a máj mérgezését, valamint megakadályozza a magas vérnyomás kialakulását.

„Fluorban, foszforban, magnéziumban, mangánban, cinkben, rézben, káliumban, vasban, jódban, B-vitaminokban gazdag. Ezért segít a hormonális és a szív- és érrendszeri betegségek, valamint az anyagcserezavarok esetén. Megelőzi a vérszegénységet” – jelentette ki rina Lyalina biológus a News.ru cikkében.

(Borítókép: Cékla. Illusztráció: Redaco/Getty)