Ezek az egészséges ételek valóban hasznosak a szervezetnek, ám túlzott fogyasztásuk a dietetikus szerint komoly súlynövekedést, így egészségkárosodást okozhat.

Ilana Muhlstein táplálkozási szakértő szerint hatalmas szakadék tátonghat az egészségesnek tartott, és a fogyást támogató étrend között. A dietetikus a Fox News Digitalnak mesélt arról, hogy melyek azok az ételek, amelyek táplálkozás szempontjából hasznosak és jó hatással vannak a szervezetünkre, ám súlygyarapodást okoznak, ezzel pedig pont nem az egészséges intervallumban tartják a testet. Szerinte a veszélyes ételek a következők:

Granola

Muhlstein azt mondja, a granola tulajdonképpen egy összetört sütinek felel meg, hiszen egyetlen bögre belőle 600 kalóriát is tartalmazhat. Hozzáteszi, hogy ugyan a zab a pirított müzliben egészséges, de a hozzáadott mogyoróvajak, juharszirup, olajak, méz, csokidarabok vagy épp kókuszreszelék a negatív irányba tolják el a hatást.  

Dió-és mogyoróvajak

Bár a dió- és mogyorófélék sok fehérjét tartalmaznak, Muhlstein szerint nagy hiba ezeket a vajakat fehérjeforrásként fogyasztani. Öntetekhez, turmixokhoz, különleges fogásokhoz adagolva kis mennyiségben szuper választás, de főétkezésként már sokkal több szénhidrátot és kalóriát viszünk be a szervezetbe, mint ami szükséges, fehérjét viszont nem eleget. Ám ha már ilyet fogyasztunk, akkor a dietetikus szerint válasszuk a hagyományos változatot a „diétás", csökkentett zsírtartalmú verzióval szemben.

Kovászos kenyér

A kovászos kenyér, a COVID-zárlatok szénhidrát-sztárja, és bár a járvány után vesztett a fényéből, még mindig sokan sütnek otthon kenyeret. Ami nem is lenne baj, ha nem viszik túlzásba.  fényéből. Muhlstein megjegyzi, hogy bár a kovászos kenyér erjesztett, és alacsonyabb a glikémiás indexe, mint más kenyereknek, még mindig van benne kalória, és még mindig nem karfiol. Szerinte az, ha valaki hetente süt kovászos kenyeret, majd az egészséges táplálkozásra hivatkozva meg is eszi az egészet, az komoly súlygyarapodásra számíthat.

Avokádó

Az avokádó egy igazi szuperélelmiszer. Tele van egészséges zsírokkal és rostokkal, a napi egy darab pedig összefüggésbe hozható a jobb alvással és a szív- és érrendszeri funkciók javulásával. Muhlstein szerint azonban az avokádó túlzott fogyasztása súlygyarapodáshoz vezethet. „A legtöbb nőnek csak körülbelül napi egy avokádónyi zsírra van szüksége” – mondta Muhlstein a Fox News Digitalnak. „Általában körülbelül egy avokádó negyedét-harmadát szoktam javasolni egyszerre”. 

Pesztó

Muhlstein szerint állatkerti gondozók nem véletlenül neveztek el nemrég egy túlsúlyos pingvinbébit Pesztónak. A bazsalikom alapú szósz hagyományosan magas zsírtartalmú összetevőkkel, például olívaolajjal, parmezán sajttal és fenyőmaggal készül. „Ha ezt mártogatod a kenyérrel, vagy tésztával kevered, ez egy nagyon magas kalóriatartalmú étel”.

Az ő egészségesebb, otthoni változatához növeli a bazsalikomtartalmat, a sajtot és a diót pedig citromlé, görög joghurt és sörélesztő kombinációjára cseréli. 

Chia puding

A gyulladáscsökkentő és emésztést segítő tulajdonságairól ismert chia magok magas oldható rost- és omega-3 zsírsavtartalommal rendelkeznek, és az egészséges táplálékok körében szent magnak számítanak. Muhlstein azonban megjegyzi, hogy a chia puding gyakran tartalmaz édesítőket, például mézet, juharszirupot és kókusztejet, így a finomság magas kalóriatartalmú, alacsony fehérjetartalmú és inkább desszert, mint egészséges főétel.  

(NyPost)

(Borítókép: férfi avokádót eszik. Illusztráció: Getty Images)