Egy átfogó nemzetközi teszten hormonkárosító biszfenol vegyületeket mutattak ki számos alsóneműben.

Minden harmadik esetben hormonkárosító biszfenol vegyületeket mutatott ki az alsóneműkben a Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben végzett tesztje. Kiderült, hogy minden harmadik bugyi anyaga tartalmaz valamilyen mérgező anyagot, ezek közül minden tizedik az egészségre rendkívül káros mértékben.

166-féle alsóneműt teszteltek egy akkreditált nemzetközi laboratóriumban, amelyek közül mintegy száz Magyarországon is kapható. Az eredmények aggasztók: a nőknek szánt termékek egyharmada mérgező anyagot, úgynevezett biszfenolt tartalmazott.

Tanulmányok bizonyítják, hogy a biszfenol a ruházatból az izzadságba beoldódik, és ezzel előáll annak lehetősége, hogy felszívódjon a bőrön keresztül

– hangsúlyozza a fogyasztóvédelmi egyesület. 

A legmagasabb biszfenol-koncentráció egyetlen mintában 301 mg/kg volt, miközben az emberi egészség védelmére meghatározott maximális mennyiség 0,8 mg/kg, vagyis azt csaknem 400-szorosan meghaladta.

Ezért rendkívül káros

A biszfenol A-ról számos kutatás bizonyította, hogy már alacsony dózisban is felboríthatja a hormonrendszer működését, károsíthatja mind a női, mind a férfi termékenységet. A hormonrendszeren keresztül befolyásolhatja a növekedést, a sejtregenerálódást, a magzati fejlődést, az energiaszintet, és olyan hormonális zavarokért felelős, mint a korai serdülés, az elhízás, emellett a fejlődő idegrendszerre is kockázatot jelent.

(Dívány)

(Borítókép: Férfi alsónemű. Illusztráció: Serhii Prystupa/Getty)