Számos tévhit és félreértés kering az intim szőrtelenítés kapcsán a köztudatban. Íme az igazság erről a kényes témáról!

Érdemes az elején tisztázni, hogy a fanszőrzet igenis okkal létezik. A létezésének alapvető funkciója, hogy segít távol tartani a nemkívánatos baktériumokat és egyéb patogéneket az intim tájéktól.

Ez persze csak egy lehetséges funkció a sok közül. Többféle elképzelés is létezik ugyanis a fanszőrzet meglétének titkára, és ezek nem is feltétlenül zárják ki egymást.

„Az egyik sokak által elfogadott magyarázat szerint a fanszőrzet melegen tartja a nemi szerveket, valamint védi a hüvelyt a szex és egyéb olyan tevékenységek során, amelyek nyomást helyeznek erre a területre” – nyilatkozta a Health.com-nak dr. Sherry Ross szülész-nőgyógyász, aki kiemelte, hogy a szőrszálakon telepednek meg az úgynevezett feromonok is, amelyeket szervezetünk a partner elcsábítása céljából választ ki.

Végső soron jó vagy rossz, ha eltávolítjuk a fanszőrzetet?

Egy 2016-ban megjelent amerikai felmérés szerint a nők 83 százaléka csupasz odalent, 60 százalékuk higiéniai megfontolásból. A legtöbb szakértő szerint a fanszőrzet eltávolítása vagy megléte nincs érdemi kihatással arra, mennyire tiszta az intim tájék. Noha a szőrszálak megnehezítik a terület szárazon tartását, ami kellemetlen szagokat okozhat, viszont ha eltávolítjuk a szőrzetet, akkor elveszik egy, a fertőzésekkel szembeni védelmi vonal is.

Melyik a legjobb módszer?

Borotválás esetén gyakran kialakulhat szőrtüszőgyulladás, mely az esetek nagy részében megelőzhető lenne a higiéniás szabályok betartásával. A másik módszer a gyantázás, amely viszont jóval fájdalmasabb,  és hátránya még a meleg gyanta esetében fennálló égési sérülés-veszély.

(Házi Patika)

(Borítókép: Egy férfi a mellkasát gyantáztatja. Illusztráció: AndreyPopov/Getty)