A Magyar Kardiológusok Társasága és az AstraZeneca közösen igyekszik felhívni a figyelmet a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésére, amelyek továbbra is vezető haláloknak számítanak Magyarországon.

A szív- és érrendszeri betegségek még mindig az első számú halálozási okok közé tartoznak Magyarországon. A Magyar Kardiológusok Társasága és az AstraZeneca szerint különösen a szívelégtelenség okoz komoly gondokat, hiszen a felnőtt lakosság mintegy 2%-át érinti.

Ez azt jelenti, hogy hazánkban több mint 200 ezer ember él ezzel a betegséggel, világszerte pedig 64 millióan szenvednek tőle.

A házipatika.hu szerint a helyzet azért különösen aggasztó, mert az éves halálozási arány a szívelégtelenségben szenvedők körében meghaladja a 15%-ot, ami a leggyakoribb ráktípusokéhoz hasonlítható.

Magyarország rosszabb helyzetben van az európai átlagnál

Az Európai Egészségügyi Rendszerek és Politikák Megfigyelőközpontja és az OECD kutatásai szerint a magyar lakosság egészségi állapotára jelentős hatással vannak az életmóddal összefüggő tényezők.

Az átlagos várható élettartam hazánkban öt évvel kevesebb, mint az európai átlag, és ennek oka elsősorban a megelőzhető kockázati tényezőkben rejlik, mint például a magas vérnyomás, a dohányzás, az alkoholfogyasztás, az egészségtelen táplálkozás és a mozgásszegény életmód.

A Magyar Kardiológusok Társasága éppen ezért folyamatosan hangsúlyozza, hogy a szív- és érrendszeri betegségek jelentős része megelőzhető lenne, ha időben felismernék és kezelnék azokat.

A szívelégtelenség mögött rejlő problémák

A szívelégtelenség esetében a szív nem képes megfelelő mennyiségű vért pumpálni a szervezet számára, amelynek oka a szerv pumpafunkciójának károsodása lehet. Az állapothoz gyakran társulnak más betegségek is, mint például a szívkoszorúér-betegség, elhízás, cukorbetegség, magas vérnyomás vagy idült vesebetegség. A leggyakoribb tünetek közé tartozik a fáradékonyság, a lábdagadás és a nehézlégzés – ezek alapján a betegek akár saját maguk is felismerhetik a problémát, ha tudatában vannak a tünetek jelentőségének.

Dr. Becker Dávid, a Magyar Kardiológusok Társaságának elnöke szerint:

A szív- és érrendszeri betegségek megelőzése egyéni, társadalmi és gazdasági szempontból is kulcsfontosságú feladat.

Az egészséges életmódra való nevelés, a rendszeres szűrővizsgálatok és a közösségek támogatása alapvető jelentőségű a lakosság szív- és érrendszeri egészségének javítása érdekében.”

A szívelégtelenség kezelésében nemcsak az orvosoknak, hanem a szakterületre specializálódott nővéreknek is hatalmas szerepe van. A házipatika.hu információi szerint az MKT és az AstraZeneca különös figyelmet fordít a nővérek továbbképzésére, hiszen ők nemcsak az orvosok munkáját segítik, hanem önálló tevékenységet is végezhetnek a betegek gondozása során. A nővérek részt vesznek a szívelégtelenségben szenvedő betegek oktatásában és utánkövetésében, ami nagyban hozzájárulhat a betegek kórházi újrafelvételeinek csökkentéséhez.

(Borítókép: a doktornő beszél a betegével. Illusztráció: Getty Images)