Egy brightoni sebész a saját bicskájával nyitotta fel egy beteg mellkasát, akin sürgősségi beavatkozást kellett végrehajtani.

A brightoni Sussexi Királyi Kórházban egészen rendhagyó műtétet hajtott végre egy sebész: miután nem volt kéznél megfelelő eszköz a beavatkozáshoz, egészen különös tárgyat használt fel.

A BBC beszámolója szerint az említett sebész a saját svájci bicskáját használta a műtőben, miután nem talált steril szikét. A beteg túlélte az operációt, de a kórházi belső dokumentumok szerint az egészségügyi személyzet több tagja is megkérdőjelezhetőnek érezte a sebész tettét, hiszen máskor ezzel a bicskával a gyümölcsöt és az ebédjét szokta felszelni. 

„Meglep és megdöbbent. Először is egy bicska nem steril. Másodszor: nem sebészi eszköz. Harmadszor pedig az összes szükséges felszerelésnek elérhetőnek kellett volna lennie ott helyben” – sorolta az eset kapcsán felmerülő aggályokat a BBC-nek nyilatkozva Graeme Poston nyugalmazott sebészprofesszor, az orvosi mulasztások szakértője.

A BBC arról is beszámolt, hogy a szóban forgó orvos korábban két hónap alatt három olyan alacsony kockázatú műtétet is végrehajtott, amelyek után a megoperált betegek rövid időn belül elhunytak.

(Borítókép: Orvos műtét közben. Illusztráció: Morsa Images/Getty)