Az üdítőitalok számos egészségügyi problémát okozhatnak, ha rendszeresen, hosszú távon fogyasztják azokat. A cukros változatok az elhízáshoz és így az azzal kapcsolatos panaszokhoz is hozzájárulnak, így sokan a diétás termékeket fogyasztják. Utóbbiak azonban szintén kockázatosak.

A nem túl távoli múltban cikkek sorozata szólt a több üdítőitalban is megtalálható mesterséges édesítőszer, az aszpartám egészségre gyakorolt káros hatásairól. Ekkor terelődött a figyelem úgy általában az édesítőszerekre, a tudósok pedig kutatásokban kezdték vizsgálni, hogy a diétás üdítőitalok valóban jobbak-e a cukros változatoknál, vagy azok is járhatnak-e valamilyen egészségügyi kockázattal.

A diétás üdítőket természetes vagy mesterséges édesítőszerekkel teszik édessé. Utóbbiak közé tartozik az aszpartám, a szacharin és a szukralóz, míg a stevia, a xilit és az eritrit az édesítők természetes változatai.

Mindezek közül a legújabb kutatások az aszpartám túlzott fogyasztását tartják a legaggasztóbbnak, ugyanis az hozzájárulhat anyagcserezavarok, mint a cukorbetegség, illetve más súlyos betegségek kialakulásához, mint amilyen a szívbetegség.

A WHO 2023-as jelentése szerint az aszpartám valószínűleg rákot okoz, bár erre elegendő tudományos bizonyíték még nem áll rendelkezésre, ahogy arra sem, hogy a mesterséges édesítőszerek gyulladásos folyamatokat, illetve az irritábilis bél szindrómának a tüneteiként jelentkező hasmenést, puffadást és székrekedést is okozhatnak. Néhány kutatásban ugyanakkor ezeket is kimutatták, valamint azt is megállapították, hogy a mesterséges édesítőkkel ízesített italok fogyasztása a testtömeg-index növekedésének kockázatával járhat, valamint 76 százalékkal növelheti az elhízás esélyét. Az üdítőket a fogerózióval is összefüggésbe hozták, sok ilyen termék ugyanis citromsavat és foszfort is tartalmaz, amelyek nagy szerepet játszhatnak a fogak romlásában.

A szakemberek tehát az egészség megőrzéséhez, illetve a súlykontrollhoz a mesterséges édesítők kerülését javasolják, de legalább mértékletességre intenek. Az alkalmankénti fogyasztásuk valószínűleg nem jár komolyabb egészségügyi kockázatokkal, ám a túlzott bevitelük komolyabb betegségeket is okozhat.

(Femina)

(Borítókép: Barna színű folyadékot fogyasztó férfi. Illusztráció: Getty Images)