Egy átlagos ember naponta szokott alsóneműt cserélni. De vajon szükséges ez?

A fehérnemű napi cseréje sokak számára kézenfekvő rutinnak tűnik, ám korábbi felmérések azt mutatják, hogy nem mindenki követi szigorúan ezt az egyszerűnek tűnő normát. 

Már gyerekkorunkban megtanítják nekünk, hogy az alsónemű azon ruhadarabok közé tartozik, amelyet érdemes minél gyakrabban cserélni. Éppen ezért érdekes, hogy egy néhány éve készült kutatásból az derül ki, hogy a megkérdezett kétezer amerikai közel fele kétnaponta vagy még ritkábban cserél bugyit és alsónadrágot.

„Én három napig viselem ugyanazt a boxert, így sokkal egyszerűbb, hiszen kevesebb a mosnivaló, és őszintén szólva sokszor el is feledkezek róla” – mondta az egyik válaszadó.

A koszos fehérnemű kórokozók táptalaja lehet

Dr. Marisa Garshick bőrgyógyász arra figyelmeztet, hogy bár környezetvédelmi szempontból valóban előnyösebb a kevesebb mosás, ha az egészségünkről van szó, igenis önzőnek kell lenni. 

„A koszos fehérnemű tökéletes környezetet biztosít a baktériumoknak és gombáknak, amelyek aztán fertőzéseket okozhatnak. Nem beszélve arról, hogy a bugyi vagy alsónadrág gyakran széklettel szennyezett, ami szintén nem egészséges” – ezt a riasztó információt már dr. Sherry A. Ross szülész-nőgyógyász tette hozzá.

Milyen gyakran kell cserélni a fehérneműt?

Dr. Garshick szerint egyértelmű, hogy minden nap tiszta alsóneműbe kell bújni, vannak azonban helyzetek, amikor az ennél gyakoribb csere is indokolt lehet. Ha nagyon leizzadtunk, például edzés után, vagy ha eláztunk egy nagy eső során, ugyanúgy célszerű megtenni, akárcsak akkor, ha az alsónemű széklettel, menstruációs vérrel szennyeződött, illetve ha valamilyen intim fertőzéssel küzdünk.

(Házi Patika)

(Borítókép: Férfi fehérneműk. Illusztráció: SergeyChayko/Getty)