Mindennapos szereplő a tányérokon, mégsem tudják sokan, hogy igazi szuperétel: egy új tanulmány szerint a bab nem csak a derékbőséget csökkenti, de a magas vérnyomást is.

A Nutrition Journal című szakfolyóiratban közzétett új tanulmány az Egyesült Államokban 2001 és 2018 között végzett Nemzeti Egészség- és Táplálkozásvizsgálati Felmérés adatait elemezte. Az eredmények szerint már két adag bab a napi étrendben csodákat tehet a derékbőséggel és az általános egészségi állapottal.

Az adatok azt mutatják, hogy a bab, különösen a pinto és a vörös vesebab jelentősen csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, a napi körülbelül 180 gramm pedig a koleszterinszint kordában tartásával is összefügg. Ha mindezt megfelelő étrenddel párosítjuk, jelentősen kisebb valószínűséggel kell szembenéznünk ezekkel az egészségügyi gondokkal. A rendszeresen babot fogyasztók olyan tápanyagokhoz jutnak, mint az E-vitamin, a magnézium, a vas, a folsav és a kolin, valamint a kalcium, a kálium és az élelmi rostok.

A tanulmány megállapította, hogy napi körülbelül két adag „szignifikánsan összefügg” az alacsonyabb BMI-vel, a könnyebb testtömeggel és a karcsúbb derékmérettel. Az is kiderült, hogy azok, akik rendszeresen fogyasztanak babot, összességében egészségesebben is táplálkoznak.

A babfogyasztás némileg megnövelheti ugyan a nátriumbevitelt, amely összefüggésben áll a magas vérnyomással, ezt azonban ellensúlyozta a megnövekedett káliumbevitel, így összességében a vérnyomás csökkenése tapasztalható. Ráadásul a nátriumbevitelt már azzal is lényegesen lehet csökkenteni, ha a konzervbabot felhasználás előtt lecsöpögtetjük, és átmossuk. Persze sokkal egészségesebb mirelit vagy szárított változatot választani.

(Mirror)

(Borítókép: férfi kifogyott a nadrágjából. Illusztráció: Getty Images)