Közismert, hogy a csipszek mindegyikében megtalálható az akrimalid nevű rákkeltő anyag, a mennyisége azonban nem egyforma a különböző termékekben. Cikkünkben eláruljuk, melyik népszerű ropogtatnivalót érdemes kerülni, ha csökkenteni akarjuk a rák kialakulásának kockázatát.

Világszerte az egyik legnépszerűbb nassolnivaló a burgonyacsipsz, illetve annak egyéb alternatívái, ám a krumplik és más zöldségek sütése során egy, az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) szerint „lehetségesen” rákkeltő anyag, akrimalid keletkezik. Ez az anyag minden olyan szénhidráttartalmú élelmiszerből kimutatható, amelyet 120 Celsius-fok felett hevítenek sütés, pörkölés vagy grillezés során. Ennél fogva a népszerű ropogtatnivalók mindegyike veszélyes az egészségünkre nézve, azonban nem egyenlő arányban. Bizonyos termékekben jóval több akrimalid található.

Mielőtt azt gondolnánk, hogy a különféle ízesítésekben van a kutya elásva, valójában egy sokkal megdöbbentőbb tényt tárt fel a Rizikometer nevű hírportál. A beszámolójuk szerint számolt be

a zöldségcsipszek hétszer annyi akrilamidot tartalmaznak, mint a hagyományos társaik, miközben a kalória- és zsírtartalmuk ugyanakkora.

A burgonyacsipsek akrilamid tartalmára vonatkozó határérték az Európai Unióban 750 μg/kg, ehhez képest a vizsgált burgonyacsipsben 190 μg/kg-os értéket mértek, miközben a zöldségcsips akrilamid szintje (1430 μg/kg) a burgonyáénak közel hétszerese volt. Tudniillik, a zöldségcsipsekre az Európai Bizottság még nem határozott meg határértéket.

A 230 vizsgált élelmiszer közül a legkevesebb akrilamidot a tojásban, a tejben és a különféle tejtermékekben mutatták ki. A kávéban – különösen a kapszulás és az instant kávéban – ugyanakkor jelentős mennyiségű akrilamid található, az étcsokoládé pedig sokkal több ilyen vegyületet tartalmaz, mint a tejcsoki (130 μg/kg, illetve 32 μg/kg).

(Borítókép: Csipsz. Illusztráció: Getty Images)