A szakember nem véletlenül kerüli ezeket az ételeket és italokat, ugyanis tapasztalatai szerint ezek a leginkább rákkeltő élelmiszerek.

Nichole Andrews, az onkológiára szakosodott táplálkozási szakember TikTok-on fedte fel követőinek azt a 7 élelmiszert, amelyet mindenáron elkerül – és másokat is arra biztat, hogy egészségük érdekében kövessék példáját.

A 38 éves lány videóját már közel 3 millióan látták. „Tudom, hogy a táplálkozás milyen csodálatos segítséget nyújthat a túlélőknek a jobb kezelési eredmények elérésében és a kiújulás kockázatának csökkentésében” – mondja Nichole, és hozzáteszi, rengeteg a téves információ, ezért tapasztalatai alapján próbál segíteni az embereknek a rákmegelőző étrend kialakításában.

Íme 7 dolog, amit szerinte mindenkinek el kellene hagynia az életéből:

Rögtön az első egy nem meglepő döntés, Andrews ugyanis nem fogyaszt semmilyen alkoholt. „Bármelyik ital – beleértve a vörösbort is – hat különböző rákos megbetegedés kockázatát növeli. Az alkoholban lévő etanol az oka, és bármilyen kicsi is a mennyiség, az alkoholos ital azonnal elkezdi növelni a rák kockázatát” – mondja.

A szakember kerül minden feldolgozott húskészítményt, legyen az szalámi, sonka, vagy virsli. Ezek ugyanis nagymértékben növelik a vastagbélrák kockázatát. 

@oncology.nutrition.rd Say goodbye to confusion and uncertainty. Join my 1:1 coaching program today, regain control over your diet, and get back to living your life to the fullest! 🌟🌟LINK IN BIO TO APPLY for 1:1 support TODAY!🌟🌟 #breastcancerjourney #lungcancerawareness #bravetheshave #lymphomaawareness  #livercancer #kidneycancer #prostatecancerawareness #radiationtherapy #hormonetherapy #sarcomaawareness #cancerresearchUK  #pancreaticcancer #lymphoma #ovariancancer #prostatecancer  #cancerfree#cancerwarrior#cancerfighter #oncology #breastcancersurvivor #cancerresearch #chemotherapy #chemo #cancerpatient#cancerawarenessmonth #oncologynurses#cancercure#cancernation #breastcancercare #cancermotivation ♬ original sound - Nichole | Oncology Dietitian

A következő is egy gyakran említett gonosz: az italokból származó üres kalóriák. „Nem rendelek cukros italokat, amikor étterembe megyek. Nem akarom, hogy a kalóriáim üdítőkből származzanak." –  mondja Andrews, aki 15 éve dolgozik az onkológia területén. Hozzáteszi, a felesleges testzsírszövet 13 különböző rákos megbetegedés kockázatát is növelheti.

Természetesen nem csak az üdítőkben található cukrokat kerüli. Állítása szerint az édesítőszerek nem okoznak rákot, így mindig ezeket választja.

A vörös húsokat ugyan nem hagyja ki teljesen az étrendjéből a szakértő, ám limitálja a fogyasztásukat. „A vörös húsok nem növelik közvetlenül fogyasztáskor a rák kockázatát, mint az alkohol és a feldolgozott húsok, azonban heti fél kilónál több elfogyasztása már emeli a vastagbélrák kockázatát. Én általában heti egy adag vörös húsnál maradok, vagy egyáltalán nem eszem. Így amikor étterembe megyek, vagy otthon főzök, az ételeimet csirkére, pulykára, halra, tenger gyümölcseire vagy különböző növényi fehérjékre, például szójára építem” – mondja. 

Andrews a fehér gabonaféléket is kerüli. „A teljes kiőrlésű gabonák segítenek csökkenteni a vastagbél- és mellrák kockázatát, és több rostot és több tápanyagot is adnak, és jobb emésztést biztosítanak. Én mindig barna rizst, teljes kiőrlésű tésztát, barna kenyeret, teljes kiőrlésű tortillát választok.”

Az utolsó választás talán meglepő lehet, de a dietetikus soha nem fogyaszt növényi tejeket, mert a jó öreg tehéntejre esküszik. 

„Mindig a tehéntejet választom, mivel tápanyagban gazdag. A helyettesítő termékek fantasztikusak, ha valaki tejallergiás, és mindegyik biztonságos, de nagyon alacsony a fehérjetartalmuk. A tehéntej ráadásul a benne lévő csodálatos kalcium miatt csökkenti a vastagbélrák kockázatát is.”

(gloucestershire.live)

(Borítókép: visszautasított étel. Illusztráció: Getty Images)