A szex egészségre gyakorolt hatását vizsgálták idős korban amerikai kutatók. Meglepő eredmények születtek.

A húszas, harmincas, sőt a negyvenes éveinkben is úgy érezhetjük, hogy a szexualitásunk csúcsán vagyunk, habár más-más köntösben. A tinédzser évek után tele vagyunk energiával és tombolnak bennünk a hormonok, a harmincas éveinkben már kellő tapasztalattal rendelkezünk, teljesen megismerjük a testünket és kirajzolódik, hogy pontosan mi a jó nekünk, negyvenesként pedig teljesen megérve sokkal inkább a minőséget keressük. Mi a helyzet azonban 50, 60, akár 70 év fölött? Igaz-e ránk az, ami a borra, hogy az évekkel csak nemesedünk? Középkor fölött tapasztalhatjuk meg az igazi kapcsolódást? Egyáltalán miként hat ránk a szex idősebb korban? Ezt a kérdést tették fel nemrég amerikai kutatók, akik az intim együttlétek mentális egészségre gyakorolt hatását vizsgálták 1683 idős – 62 év feletti – nő és férfi esetében. A résztvevők kognitív értékelése hat kulcsfontosságú terület – köztük a munkamemória és a figyelem – kombinált pontszámaiból állt össze.

Mint a kutatásukból kiderült, a szex ebben a korban segít megőrizni az agyunk egészségét. Hogy mennyire, az különböző korcsoportonként függ az együttlét minőségétől vagy gyakoriságától is.

Azok a kutatásban részt vevő 62 és 72 közötti alanyok, akik a szexuális életüket „nagyon élvezetesnek és kielégítőnek” minősítették, öt évvel később jobb értékeket produkáltak a kognitív egészségüket felmérő teszteken, mint azok, akik kevésbé voltak lelkesek a hálószobai élményeiket illetően. Az eredményeket a tudósok a jó szex stresszoldó hatásaival és egy örömhormon felszabadulásával magyarázták.

A stressz megakadályozza az új idegsejtek képződését a hippokampuszban, ha azonban csökkentjük a stresszt, az segíthet megóvni a neurogenezist. Az orgazmus pedig dopamint szabadít fel, ami idősebb felnőtteknél összefüggésbe hozható a memória javulásával – idézi a  DailyMail  cikkét a  HáziPatika .

A 75-90 éves korosztály számára még jobb hírekkel szolgáltak a kutatók: ebben a korcsoportban kevésbé a szex minősége, inkább annak gyakorisága a fontos. Azok az alanyok, akik hetente egyszer bármilyen szexuális tevékenységet folytattak, magasabb pontszámot értek el a kognitív teszteken azokhoz képest, akik az elmúlt egy évben egyáltalán nem szexeltek.

A kutatók szerint arra, hogy a szexuális élet gyakorisága ilyen fontos tényező az idősek egészséges agyműködésének megőrzésében, az lehet a magyarázat, hogy ebben az életkorban bármilyen szexuális esemény előnyös lehet az egészségi állapotra nézve. Valószínűleg azért, mert a szexuális együttlét is a fizikai aktivitás egy formája, ezért serkenti a vérkeringést.

(Borítókép: Idős pár az ágyban. Illusztráció: Getty Images)