Kevesebb napfény, szűkösebb zöldség-gyümölcs választék: a hideg időszakban az immunrendszerünk jóval kevesebb természetes támogatást kap, így érdemes résen lennünk és az ősz derekán elvégeztetnünk néhány fontos egészségügyi vizsgálatot.

A nyári időszakban általában kevesebbet vagyunk betegek, hiszen a szervezetben megnő az immunrendszerünk működését támogató D-vitamin szintje, ezen kívül számos más vitamint és nyomelemet is beviszünk a változatos táplálkozásnak köszönhetően. Nem beszélve a nyári diétákról, amelyek során sok káros élelmiszer fogyasztásával felhagyunk. Miután azonban beköszönt az ősz, hajlamosak vagyunk engedni a gyeplőn, miközben a napos órák száma is egyre alacsonyabb, a boltokban szűkül a zöldségek és gyümölcsök kínálata, valamint az év végi hajtás a stressz-szintünk emelkedéséhez vezet. Ez az az időszak, amikor érdemes ellátogatnunk az orvosunkhoz, hogy képet kapjunk az aktuális egészségi állapotunkról.

„Az általános laborvizsgálaton túl érdemes elmenni melanómaszűrésre, fogászati és szájüregi szűrésre, a magas vérnyomás, a szénhidrátanyagcsere-zavar és a lipidanyagcsere-zavar szűrésére, valamint szív- és érrendszeri betegségek rizikóbecslésére. Ezeket a vizsgálatokat bármely évszakban el lehet végezni, csupán az a fontos, hogy meghatározott időközönként történjenek. A laborvizsgálatokat évente, ugyanabban az időszakban javasolt elvégezni” – mondta dr. Bartók Róza, a SYNLAB orvosa. Hozzátette: egy általános állapotfelméréssel a máj- és vesefunkciókról, illetve a pajzsmirigy állapotáról is képet kaphatunk, valamint a rejtett vérszegénységre és a gyulladásokra utaló jelek is kiderülhetnek.

„A felsoroltakon kívül további vizsgálatok is javasoltak lehetnek, ilyen például a hasi ultrahang, hölgyek esetében pedig a rendszeres nőgyógyászati vizsgálat és mammográfia. Mindemellett rendelkezésre áll már olyan DNS-vizsgálat-alapú teszt is, amely a vastagbélrák jelenlétének rizikóbecslésére alkalmazható, egyetlen vérvétel segítségével. Az ötven éven felülieknek legfeljebb tízévente vastagbéltükrözésre is ajánlott elmenni, egyéb rizikófaktor jelenléte esetén pedig gyakrabban” – jegyezte meg a doktornő.

Az őszi hónapok beköszöntével fontos, hogy tudatosan folytassuk a nyári időszakban felvett egészséges szokásokat, hogy megőrizzük testi-lelki jóllétünket. A kulcs a rendszeres, napi testmozgás, valamint a magas a vitamin- és polifenoltartalmú táplálkozás. Egészséges szezonális ételek ilyenkor a sütőtök, az édesburgonya, a cékla, a lilakáposzta, a vörös szőlő, az alma és a diófélék is.

(HáziPatika)

(Borítókép: Férfi egy orvosnál. Illusztráció: Getty Images)