Egy brit fogorvos figyelmeztetett a zuhany alatti fogmosás lehetséges veszélyeire, amelyek hosszú távon komoly fogászati és egészségügyi problémákhoz vezethetnek.

Sokan szeretnek időt spórolni a reggeli rutin során, és úgy gondolják, hogy a zuhany alatti fogmosás kényelmes és praktikus megoldás. Azonban egy brit fogorvos, Dr. Payal Bhalla, aki a Quest Dental klinikai igazgatója Ipswichben, figyelmeztetett, hogy ez a szokás több problémát is okozhat, és érdemes lenne elkerülni.

Dr. Bhalla a Metronak adott interjújában részletesen kifejtette, miért nem ajánlott zuhany alatt fogat mosni. Először is, a forró víz hatására a fogkefe sörtéi elhasználódhatnak, ami csökkenti annak hatékonyságát, így hosszú távon akár komoly fogászati problémák is kialakulhatnak.

A forró víz tönkreteheti a fogkefe sörtéit, ami idővel gyengíti a fogmosás hatékonyságát

– magyarázta a fogorvos.

Ezen kívül a zuhany alatti fogmosás során előfordulhat keresztszennyeződés is, ha ugyanazt a vízforrást használjuk a testünk és a szánk tisztítására. Ez baktériumokat juttathat a test különböző részeiről a szánkba, ami további egészségügyi problémákat okozhat.

A zuhanyfejben baktériumok telepedhetnek meg,

és ha a fogkefét ott használod, akkor ezek a baktériumok könnyen átkerülhetnek a szádba” – tette hozzá Bhalla.

A probléma csak tovább fokozódik, ha többen is használják ugyanazt a zuhanyzót. Bár mindenki a saját fogkeféjét használja, a zuhanyozás során keletkező baktériumok keveredhetnek, ami tovább növeli a szennyeződés veszélyét. „A baktériumok felhalmozódhatnak a fogkefén, és potenciálisan szájhigiéniai problémákhoz vezethetnek” – figyelmeztetett a fogorvos.

Dr. Bhalla azt javasolja, hogy a fogkefét mindig száraz, tiszta helyen tartsuk, távol a potenciális szennyezőforrásoktól, mint például a WC-től vagy a mosdókagylótól. 

Azok, akik azt hiszik, hogy a zuhany alatti fogmosással vizet takarítanak meg, csalódni fognak. „Miközben zuhany alatt mosol fogat, előfordulhat, hogy a szükségesnél több vizet használsz fel, különösen, ha hagyod folyni a vizet fogmosás közben” – mondta Bhalla.

A vízmegtakarítás hatékonyabb módja, ha a csapot elzárod a fogmosás idejére.

Végül, Dr. Bhalla figyelmeztetett arra is, hogy a fogkrémmaradványok csúszóssá tehetik a zuhanyzó padlóját, ami könnyen balesethez vezethet. „Nem éppen ez az, amire vágysz, ha meztelenül, nedvesen és sebezhetően állsz a zuhanyzóban” – zárta gondolatait a fogorvos.

(Borítókép: egy férfi fogat mos. Fotó: Getty Images)