Egy Harvardon végzett gasztroenterológus a TikTok-on osztotta meg véleményét a szénsavas üdítők diétás változatairól, és kiemelte, semmivel sem jobb választás a cukormentes változat, sőt. Dr. Saurabh Sethi négy okot is felsorolt, miért nem számítanak egészséges alternatívának a diétás innivalók, és miért kellene elfelejtenünk ezeket örökre. Az üdítőitalok számos egészségügyi problémát okozhatnak, ha rendszeresen, hosszú távon fogyasztják azokat. Íme az egyik legveszélyesebb változatuk!
Rengetegen fogyasztják naponta, pedig rákot okozhatnak a népszerű italok
1. A szívroham és a stroke megnövekedett kockázata
„Azoknál a nőknél, akik napi két vagy több diétás üdítőt isznak, jelentősen nagyobb a szívroham és a stroke kockázata” – magyarázza videójában Sethi. Állítása olyan korábbi kutatásokon alapul, amelyek eredményei szerint a naponta többször fogyasztott, mesterséges édesítőszerekkel készült italok 25 százalékkal növelik a sztrók, és 33 százalékkal a szívbetegségek kialakulásának esélyét. Ugyanez a tanulmány azt is megállapította, hogy a diétás italok rendszeres fogyasztói között 16%-kal magasabb a korai halálozás kockázata.
2. A vesebetegségek megnövekedett kockázata
„A diétás üdítők magas foszfortartalma hozzájárulhat a krónikus vesebetegséghez” – állítja a szakember. A foszforsav, amellett, hogy veszélyezteti a veséket, nagy mennyiségben fogyasztva gyengíti a csontokat, mivel megfosztja őket a kalciumtól.
3. A mikrobiom károsítása
A gasztroenterológus szerint: „A diétás üdítők negatívan befolyásolhatják az inzulinérzékenységet és megzavarhatják a bél mikrobiomját, ami hatással van a bélrendszer egészségére”. Kutatások szerint a diétás italokban legtöbbször használt hat mesterséges édesítőszer – aszpartám, szukralóz, szacharin, neotám, előny és aceszulfám-kálium – mind mérgező a bélbaktériumokra. A bélbaktériumok kritikus fontosságúak az általános egészség és jólét szempontjából, mivel a mikrobiom károsodása számos problémához kapcsolódik, beleértve az elhízást, a bélbetegségeket és az Alzheimer-kórt.
4. Állandó sóvárgást váltanak ki
Ha még nem elég, íme még egy ok a diétás üdítők ellen: „Fokozhatják a magas kalóriatartalmú ételek utáni sóvárgást, megzavarva az étvágyszabályozást” – mondja Sethi. Mindegyik hasznos, csak épp baromi sok kalória van bennük.
6 egészségesnek tartott étel, ami rettenetesen hizlal
Bár a diétás üdítők kevesebb kalóriát tartalmaznak, mint cukros társaik, a kutatások azt mutatják, hogy ettől függetlenül beindíthatják az agyban azokat a receptorokat, amelyek étel utáni sóvárgást okoznak. Ráadásul a legtöbb ember úgy gondolja, hogy ha az itala nem tartalmaz kalóriát, akkor bátra ehet többet, így hajlamossá válik a túlfogyasztásra.
És a rossz híreknek láthatóan nincs vége: A Dél-Kaliforniai Egyetem kutatói megállapították, hogy az üdítők pezsgése az idegekre is hatással lehet. A kaliforniai orvoscsapat szerint a szénsavas italokban található szén-dioxid ugyanazokat a fájdalomérzékelőket indítja be az orrban, mint a mustár és a torma, és potenciálisan stresszreakciót idézhet elő a szervezetben.
(NyPost)
(Borítókép: férfi dobozos üdítőt iszik. Illusztráció: Getty Images)