Egy Harvardon végzett gasztroenterológus a TikTok-on osztotta meg véleményét a szénsavas üdítők diétás változatairól, és kiemelte, semmivel sem jobb választás a cukormentes változat, sőt. Dr. Saurabh Sethi négy okot is felsorolt, miért nem számítanak egészséges alternatívának a diétás innivalók, és miért kellene elfelejtenünk ezeket örökre.
1. A szívroham és a stroke megnövekedett kockázata
„Azoknál a nőknél, akik napi két vagy több diétás üdítőt isznak, jelentősen nagyobb a szívroham és a stroke kockázata” – magyarázza videójában Sethi. Állítása olyan korábbi kutatásokon alapul, amelyek eredményei szerint a naponta többször fogyasztott, mesterséges édesítőszerekkel készült italok 25 százalékkal növelik a sztrók, és 33 százalékkal a szívbetegségek kialakulásának esélyét. Ugyanez a tanulmány azt is megállapította, hogy a diétás italok rendszeres fogyasztói között 16%-kal magasabb a korai halálozás kockázata.
2. A vesebetegségek megnövekedett kockázata
„A diétás üdítők magas foszfortartalma hozzájárulhat a krónikus vesebetegséghez” – állítja a szakember. A foszforsav, amellett, hogy veszélyezteti a veséket, nagy mennyiségben fogyasztva gyengíti a csontokat, mivel megfosztja őket a kalciumtól.
@doctorsethimd Doctor Sethi : Are Diet Sodas Better Than Regular Sodas? 🥤🤔 #drink #medical ♬ Rockin - Chris Alan Lee
3. A mikrobiom károsítása
A gasztroenterológus szerint: „A diétás üdítők negatívan befolyásolhatják az inzulinérzékenységet és megzavarhatják a bél mikrobiomját, ami hatással van a bélrendszer egészségére”. Kutatások szerint a diétás italokban legtöbbször használt hat mesterséges édesítőszer – aszpartám, szukralóz, szacharin, neotám, előny és aceszulfám-kálium – mind mérgező a bélbaktériumokra. A bélbaktériumok kritikus fontosságúak az általános egészség és jólét szempontjából, mivel a mikrobiom károsodása számos problémához kapcsolódik, beleértve az elhízást, a bélbetegségeket és az Alzheimer-kórt.
4. Állandó sóvárgást váltanak ki
Ha még nem elég, íme még egy ok a diétás üdítők ellen: „Fokozhatják a magas kalóriatartalmú ételek utáni sóvárgást, megzavarva az étvágyszabályozást” – mondja Sethi.
Bár a diétás üdítők kevesebb kalóriát tartalmaznak, mint cukros társaik, a kutatások azt mutatják, hogy ettől függetlenül beindíthatják az agyban azokat a receptorokat, amelyek étel utáni sóvárgást okoznak. Ráadásul a legtöbb ember úgy gondolja, hogy ha az itala nem tartalmaz kalóriát, akkor bátra ehet többet, így hajlamossá válik a túlfogyasztásra.
És a rossz híreknek láthatóan nincs vége: A Dél-Kaliforniai Egyetem kutatói megállapították, hogy az üdítők pezsgése az idegekre is hatással lehet. A kaliforniai orvoscsapat szerint a szénsavas italokban található szén-dioxid ugyanazokat a fájdalomérzékelőket indítja be az orrban, mint a mustár és a torma, és potenciálisan stresszreakciót idézhet elő a szervezetben.
(NyPost)
(Borítókép: férfi dobozos üdítőt iszik. Illusztráció: Getty Images)