A változókor nemcsak hőhullámokat és ingerlékenységet hoz magával, hanem számos kevésbé ismert tünetet is, amelyekre sokan nem is gondolnának.

A klimax általában a 40-es évek második felében kezdődik, és a petefészkek ösztrogéntermelésének csökkenése miatt változatos tüneteket idézhet elő. Míg a hőhullámok, éjszakai izzadás vagy a menstruációs zavarok gyakori kísérői ennek az időszaknak, vannak kevésbé ismert jelek is, amelyekről elsőre nem gondolnánk, hogy a klimax áll a hátterükben.

Ilyen például a szívritmuszavar és a szapora szívverés.

Az ösztrogén csökkenésével nő a szív- és érrendszeri problémák kockázata, és a szívverés rendszertelenné válhat. A klimax idején a szívinfarktus előfordulása is megugrik a nőknél.

Az ízületi fájdalmak is meglephetik a változókorúakat. Az ösztrogénhiány következtében az izmok és ízületek merevvé válhatnak, ami kellemetlen fájdalommal jár. A rendszeres mozgás és a D-vitamin bevitele enyhítheti ezeket a panaszokat.

A klimaxszal együtt jelentkezhetnek pszichés tünetek is, mint a szorongás és pánikrohamok. A hormonális változások gyakran vezetnek ingerlékenységhez, szorongáshoz, vagy akár depresszív tünetekhez is.

A klimaxos agyi köd egy másik kevésbé ismert jelenség, ami koncentrációs nehézségeket, feledékenységet és memóriazavarokat okozhat. Az agyműködést befolyásoló hormonok szintjének ingadozása hatással van a gondolkodásunkra és az emlékezésre.

Egy másik meglepő tünet a fülzúgás lehet, amit az ösztrogénszint csökkenése is okozhat. Az ösztrogénreceptorok jelen vannak a fülben és a hallórendszerben is, így a változókor ezt a területet is érintheti.

A szemszárazság és a hidegrázás is gyakran előforduló panaszok ebben az időszakban. A csökkenő ösztrogénszint nemcsak a bőr és a nyálkahártyák szárazságát okozza, hanem a könnytermelés csökkenését is, míg a hidegrázás hirtelen jelentkező kellemetlen érzés, amit gyakran a hőhullámok követnek.

Végül, bár talán kevésbé beszélünk róla, a fogvesztés is a klimax egy tünete lehet. Az ösztrogén csökkenése a kötőszövetek rugalmasságának csökkenéséhez vezethet, ami kihat a fogak állapotára is.

A klimax tehát jóval több, mint a legismertebb tünetek összessége. Fontos, hogy minden nő odafigyeljen ezekre a kevésbé nyilvánvaló jelekre is, és időben kérjen segítséget, ha szükséges!

(Borítókép: klimaxos nő. Fotó: Getty Images)