Szakértők szerint bizonyos gyógyszerek nemcsak hogy gátolják a fogyást, de még hízást is okozhatnak – derült ki Dr. Joseph Ambani londoni pszichiáter elemzéséből.

Manapság szinte elképzelhetetlen az élet gyógyszerek nélkül. Legyen szó fájdalomcsillapítóról, nyugtatóról vagy épp vényköteles antidepresszánsokról, sokan naponta szednek valamit.

Azonban, ha fogyni szeretne, nem árt odafigyelni, mert bizonyos készítmények gátolhatják a fogyást – sőt, akár hízást is okozhatnak!

Az elismert londoni pszichiáter, Dr. Joseph Ambani elmagyarázta, miért van ez így. Az antidepresszánsok például befolyásolják a dopaminszintet a szervezetben, ami nemcsak a hangulatra, hanem az étvágyra is hatással van.

Az antidepresszánsok szabályozzák a dopamint, amely felelős azért is, hogy mennyit eszünk

– mondja Dr. Ambani.

Ez azt jelenti, hogy bár ezek a gyógyszerek segítenek a hangulat javításában, hosszú távon az étvágy fokozódásához és hízáshoz vezethetnek.

De ez még nem minden! Dr. Ambani arra is figyelmeztet, hogy ezek a gyógyszerek akár függőséget is okozhatnak, ami komoly mentális problémákat eredményezhet. „Csak szigorú orvosi felügyelet mellett szabad szedni őket, mert hosszú távon több kárt okozhatnak, mint hasznot” – figyelmeztetett a szakértő.

Az antidepresszánsok mellett más idegrendszerre ható nyugtatók is hasonló hatással lehetnek a testsúlyra. A legújabb kutatások szerint egyértelmű összefüggés van a nyugtatók rendszeres használata és a hízás között.

Ezért, ha fogyni szeretne, érdemes konzultálni az orvosával, hogy ezek a gyógyszerek ne akadályozzák céljai elérését.

(Borítókép: fiatal nő gyógyszert tart a nyelvén. Fotó: Getty Images)