Egy ausztrál orvos szerint nem a tejtermékek azok, amelyek segítenek megőrizni csontjaink egészségét, hanem napi pár szem aszalt szilva, ami csodákra képes.

Világszerte több mint 200 millió ember küzd a csontritkulással, amely jelentősen gyengíti és törékennyé teszi csontokat. A Nemzetközi Oszteoporózis Alapítvány friss adatai szerint a csontritkulás minden harmadik nőt és minden ötödik férfit érint 50 év felett.

Ám egy gyakran fogyasztott nassolnivaló komoly hatással lehet ennek az állapotnak a kezelésére. Sőt, egy TikTok-on is népszerű orvos szerint egyenesen csodaszer. Dr. Peter Dingle, aki a perth-i Murdoch Egyetem nyugdíjazott professzora, videójában kifejti, hogy a csontok egészségéhez szükséges első számú étel, nem a tej, nem is a tejtermékek, hanem a szilva. Egész pontosan az aszalt szilva.

@drpeterdinglephd Prunes to stop osteoporosis and build bone mineral density. #guthealth #osteoporosis#osteopenia #bonehealth #prunes ♬ original sound - Dr Peter Dingle PhD

„Az aszalt szilváról ténylegesen kimutatták, hogy nem csak megállítja a csontritkulást, hanem visszafordítja azt, és valóban növeli a csontok ásványi sűrűségét.Több mint 20 preklinikai vizsgálatot végeztek már egereken és patkányokon, rengeteg mikrobiológiai tesztet csontsejteken, és féltucatnyi tanulmány létezik emberekkel kapcsolatban" – mondja az ausztrál orvos.

Természetesen a mennyiség is fontos: Dingle szerint napi 50-100 gramm aszalt szilva már bizonyítottan hatalmas előnyökkel jár a csontok egészsége, különösen a csontritkulás szempontjából. 

Dingle állításait más szakmai források is megerősítik, például a Harvard Egyetem orvosi karának kiadványa. A The American Journal of Clinical Nutrition 2022. októberi számában megjelent tanulmányából kiderül, hogy a menopauzán átesett nők napi öt-hat aszalt szilvát elmajszolva potenciálisan megőrizhetik csípőjük csontsűrűségét.

A vizsgálatban 235 nőt figyeltek meg egy éven keresztül, és az eredmények alapján az aszalt szilva következetes fogyasztása megfékezheti a csontlebontásért felelős, gyulladáskeltő anyagokat.

(gloucestershirelive)

(Borítókép: nassolnivalók reggelire. Illusztráció: Getty Images)