Egy új tanulmány szerint mikrorészecskék milliárdjai kerülhetnek a műanyag edényekből a bennük lévő ételbe, amikor azokat mikrózzák az emberek.

Az amerikai Nebraska-Lincoln Egyetem munkatársai műanyagból (polipropilénből és polietilénből) készült bébiételes dobozokkal végeztek kísérleteket, amelyeket az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) szabályozó hatóságai biztonságosnak minősítettek. Három percig tartó, 1000 wattos, mikrohullámú sütőben történő melegítés után a dobozokban lévő folyadékokat elemezték, mikroműanyagokat (legalább 1/1000 milliméter átmérőjűeket) és nanoplasztikákat (kisebbek a mikroműanyagnál is) kerestek. A tesz aggasztó végeredménnyel zárult:

a kutatók becslése szerint 4,22 millió mikroműanyag és 2,11 milliárd nanoplasztik részecske szabadulhat fel egyetlen négyzetcentiméternyi műanyagból három perces mikrohullámú melegítés során.

„Amikor bizonyos élelmiszereket elfogyasztunk, általában tisztában vagyunk a kalóriatartalmukkal, cukortartalmukkal, egyéb tápanyagtartalmukkal. Szerintem ugyanilyen fontos, hogy tisztában legyünk az ételeinkben lévő műanyagrészecskék számával is” – mondta Kazi Albab Hussain építő- és környezetmérnök, a Nebraska-Lincoln Egyetem munkatársa.

A kutatásból az is kiderült, hogy a legtöbb műanyagot a polipropilén vagy polietilén edényekben lévő víz vagy tejtermékek mikrózásával visszük a szervezünkbe. 

Az egyelőre nem világos, hogy ezek a mikroszkopikus méretű műanyagrészecskék mit tesznek a szervezetünkkel. Tanulmányok kimutatták, hogy potenciálisan károsak lehetnek a bélrendszerre és a kulcsfontosságú biológiai folyamatokra, de ebben a tudósok még nem biztosak. Annyi biztos, hogy a kutatók által tenyésztett embrionális vesesejtek, amelyeket több napon keresztül a dobozok által kibocsátott műanyagrészecskékkel szennyeztek, aggasztó változásokat mutattak.

(life.hu)

(Borítókép: Mikróhullámú sütő. Illusztráció: monkeybusinessimages/Getty)