Egy hospice nővér arról mesélt követőinek, hogy a haldoklóknál beálló dehidratáció természetes tünete a folyamatnak, és nem szabad ellene tenni semmit.

Komoly vitát vált ki még szakmán belül is az a TikTok-on aktív hospice ápoló, aki szerint egy nagyon fontos tünet jelzi, ha egy ember halála közeledik.

A Julie néven posztoló, a palliatív ellátás és a betegek illetve családjaik támogatása iránt elkötelezett ápoló fontos témákat vet fel oldalán a halállal kapcsolatban, és egy videójában arról beszélt, van egy nagyon feltűnő jelenség a betegek állapotában, ami egyértelműen jelzi, hogy a testük felkészül a halálra. Ez pedig a dehidratáció.

„Azért kapom a legtöbb kritikát, akár egészségügyi dolgozóktól is, amikor kijelentem, hogy a haldokló szervezet mindig dehidratált, és ez okkal történik" –  mondja a szakember. „Amikor egy ember haldoklik valamitől, nem attól, hogy dehidratált, hanem valami mástól, a teste végül elkezdi felkészíteni magát a halálra. A test tudja, hogyan kell meghalni, vannak beépített mechanizmusai, amelyek segítik ebben. Az egyik ilyen, hogy eléri, az illető ne legyen igazán éhes és ne legyen igazán szomjas. Ilyenkor a beteg elkezdi elutasítani az ételt és az italt, a családtagok pedig kétségbe esnek" – magyarázza.

Tehát nem szabad elfelejteni, hogy a haldoklók nem azért halnak meg, mert nem esznek és nem isznak. Azért nem esznek és isznak, mert haldokolnak, és a testünk ezt tudja.

A nővér azt is elmeséli, hogy a test ilyenkor a ketózis állapotába kerül, ami endorfint szabadít fel, és az illető jobban érzi magát. Ráadásul a dehidratáció a haldoklóknál már nem váltja ki azokat a vészjelzéseket, mint egy egészséges embernél, tehát nincsenek kellemetlen tünetek, például fejfájás.  

Ennek ellenére a hozzátartozók, és sokszor az egészségügyi dolgozók is ragaszkodnak az intravénás folyadékpótláshoz, ami negatívan befolyásolja az elindult haldoklási folyamatot.

@hospicenursejulie Dehydration at end of life. #hospicenursejulie #hottakes #dehydration #ketosis #peaceful #education #nursesoftiktok #caregiver ♬ original sound - 💕 Hospice nurse Julie 💕

„Ha egy egészséges test intravénás folyadékot kapna, az egészséges test jobban érezné magát, hidratálódna, és azonnal jobban érezné magát, de amikor egy haldokló test hidratálást kap, az nem azt teszi, amit tennie kellene”. Elmondta, hogy a felesleges folyadék jellemzően duzzanatot eredményez, gyakran az alsó végtagokban, és a szívig terjedhet. Folytatta: „A szív azt fogja mondani, hogy nem tudja tovább pumpálni ezt a folyadékot a testben, ez túl sok. Ezután visszaszivárog a tüdőbe, és légzési nehézséget okoz”. Julie nyilvánosságra hozta, hogy a túlhidratáltság az élet végén kevésbé békés elmúláshoz vezethet a valószínű légzési nehézségek miatt.

(gloucestershirelive)

(Borítókép: haldokló és segítő. Illusztráció: Getty Images)