Sokan igyekeznek titkolni, hogy függőségben szenvednek, de vannak jelek amelyekből egyértelműen kiderül, ha valaki túl sokat iszik.

Az alkoholizmus ma népbetegségnek számít, ráadásul az iszogatás szinte társadalmi létforma. Pedig a rendszeres ivás nagyon komoly egészségügyi problémákhoz vezet, és az összes vezető halálos betegség kialakulásában jelentős szerepet játszik.

Sokan igyekeznek titkolni, hogy elvesztették a kontrollt, és képtelenek leállni az ivással. Ha ön azt gyanítja, hogy párja is alkoholbetegséggel küzd titokban, ezeket az árulkodó jeleket érdemes figyelni.

Fizikai jelek: a drasztikus fogyás vagy hízás, a kipirult vagy száraz bőr, a megmagyarázhatatlan zúzódások és a sárgaság mind arra utalhat, hogy az illető alkoholproblémákkal küzd. Emellett jellemző a kézremegés, különösen a reggeli ébredéskor, amikor a testünk a leginkább dehidratált.

Mindig van ok az ivásra: gyanús, amikor valakinek minden esemény – legyen az rossz vagy jó élmény – kapcsán az ivás az első gondolata. Az alkoholisták megküzdési stratégiái nagyon leszűkülnek, igazából egyetlen dologra.

Rendszeres emlékezetkiesés: érdemes odafigyelni, ha partnerünk sokszor összezavarodik, elfelejt dolgokat, ami főleg akkor válik feltűnővé, ha iszik valamit.

Gyakori problémák a hétköznapi teendők során: hiába titkolja valaki, hogy alkoholizmussal küzd, a rendszeres ivás előbb-utóbb munkahelyi gondokhoz, a napi teendők elfelejtéséhez vagy hanyagolásához vezet. Ide tartoznak az egyre gyakoribb személyes konfliktusok is a környezetével.

Olyan helyzetekben is lehajt egy pohárral, amikor nem kéne: lehet hogy csak egy kis sörről van szó, de vörös zászlót jelent, ha az illető akkor sem képes megállni az ivást, ha tudja, hogy autóba kell ülnie, vagy más, koncentrációt igénylő tevékenységet kell végeznie.

Képtelen csak egyetlen pohárral inni: amennyiben azt vesszük észre, hogy partnerünk mindig tölt legalább még egyet, bármilyen alkalomból is fogyaszt alkoholt, akkor érdemes odafigyelni, mert valószínűleg már képtelen tartani a kontrollt.

Kerüli azokat a programokat, ahol nem ihat: ha valaki egyre gyakrabban mondja le a mozit, vagy az olyan eseményeket, ahol nem szolgálnak fel alkoholt, az mindenképpen gyanús. Komoly alkoholbetegségre utal ugyanis, ha egy ember a társadalmi kapcsolatok helyett az otthoni egyedül ivást választja.

Átalakul a baráti társasága: az alkoholisták olyan embereket választanak maguk köré, akikkel mindig el lehet menni inni egyet valahova. Ha partnere programjai között egyre több a kocsmatúra a barátokkal, akkor ideje gyanakodni.

(LadBible)

(Borítókép: alkohol és depresszió. Illusztráció: Getty Images)