Meglepő módon jó néhány, naponta fogyasztott zöldségben és gyümölcsben is található nikotin, de nem kell aggódni, a szintje meg sem közelíti a cigarettákét.

A nikotin egy természetben előforduló alkaloid és stimuláns, amely nem csak a dohányban, de a nadragulyafélék családjába tartozó többi növényben is megtalálható. Így olyan, naponta fogyasztott zöldségekben és gyümölcsökben is, amelyekről elsőre nem is gondolnánk. Szerencsére azért attól nem kell tartanunk, hogy függők leszünk ezektől, hiszen a nikotintartalmuk szintjét mikrogrammokban lehet csak mérni, vagyis rendkívül alacsony. 

„Amikor ezeket az élelmiszereket fogyasztjuk, az alacsony nikotinkoncentráció könnyen megemésztődik a bélrendszerünkben, és nem kerül a véráramba, mint például a dohányzás és a nikotintartalmú tapaszok esetében" – magyarázza Markus Lindblad, a Northerner munkatársa, aki be is mutatott néhány nikotint is tartalmazó növényt. 

Padlizsán

A vegetáriánus ételekben gyakran megtalálható, mindennapi élelmiszerek egyike a padlizsán. A nadragulya családból származó közkedvelt gyümölcs minden grammja meglepő módon 100 µg nikotint tartalmaz. Azonban még így is 10 kg padlizsánt kellene megenni ahhoz, hogy felérjen egyetlen cigaretta nikotintartalmához.  

Tea

 Egyes főzött és instant teák (fekete és zöld teák egyaránt) tartalmazhatnak nikotint, ennek koncentrációja 100 és 285 µg/gramm között mozog. Tehát elég sokat kell teázni ahhoz, bármilyen hatást érezzünk belőle.

Burgonya

Egy burgonya átlagosan körülbelül 15 µg/gramm nikotint tartalmazhat. Az érésben lévő és a zöld burgonya magasabb nikotinkoncentrációja sokkal magasabb, kb. 42 µg/gramm, de szerencsére ilyen formájában ritkábban fogyasztják a krumplit. Viszont a püréknél is megugrik a nikotintartalom, akár 52 µg/gramm is lehet. De azért nem sok ember bír legyűrni 20 kiló krumplipürét, hogy egyetlen cigarettát pótoljon.

Karfiol

Talán meglepő lehet, hogy ez a zöldség, bár nem is a nadragulyafélék családjába tartozik, mégis körülbelül 16,8 µg/gramm nikotint tartalmaz.

Zöldpaprika

A zöldpaprika is csak mázsaszám fogyasztva okozhatna problémát: egyetlen grammjában ugyanis 7,7 és 9,2 µg közötti nikotint található.

Paradicsom

Egy átlagos paradicsom, ami már a szupermarketek polcain várakozik, nagyjából 7,1 µg/gramm nikotint tartalmaz. Ám erre a gyümölcsre is igaz, hogy éretlenül megugorhat benne a nikotin koncentrációja. Természetesen még így sem jelent túl nagy veszélyt. 

(gloucestershirelive)

(Borítókép: zöldséges láda. Illusztráció: Getty Images)