Egy kaliforniai orvos szerint ez a három, élelmiszerekben használt kemikália okozza a legkomolyabb betegségeket.

Az élelmiszerek számtalan adalékanyagot tartalmaznak, és a szakértők szerint nem lehetünk elég óvatosak, amikor az összetevők listáját átnézzük. Dr. Saurabh Sethi kaliforniai gasztroenterológus a TikTok-on három potenciálisan rákkeltő vegyi anyagra hívta fel a figyelmet, amelyek számos boltban kapható élelmiszerben megtalálhatók.

A legújabb felmérések szerint a felnőtt amerikaiak napi kalóriabevitelének 60%-a, a gyerekekének pedig 70%-a származik ultrafeldolgozott élelmiszerekből, és Európában sem sokkal jobb a helyzet. Ezek az élelmiszerek 32 egészségügyi problémával is összefüggésbe hozhatók, beleértve a mentális, légzőszervi, szív- és érrendszeri, gyomor-bélrendszeri és anyagcsere betegségeket, a daganatos megbetegedéseket, és a 2-es típusú cukorbetegséget is. 

Tatrazin – E102

Sethi listájának első helyén a tartrazin, egy mesterséges élelmiszerfesték áll, amely gyakran megtalálható a feldolgozott süteményekben, chipsekben, reggelizőpelyhekben és színes cukorkákban. „Összefüggésbe hozható a hiperaktivitással, az asztmával, sőt a gyermekek viselkedési problémáival is. Egyes országban betiltották vagy korlátozzák, de az USA-ban és az EU-ban még mindig megtalálható a rágcsálnivalókban, italokban, sőt még a vitaminokban is” – mondja az orvos.

A tatrazin vélhetően hozzájárul az asztmások és az aszpirinnel szemben alacsony toleranciával rendelkezők allergiás reakcióihoz, egy friss kísérletben pedig a kutatók azt találták, hogy ez a népszerű élelmiszerfesték képes teljesen átlátszóvá tenni az egerek bőrét – láthatóvá téve a szerveiket.

Butil-hidroxi-anizol (BHA) – E320

Ez egy tartósítószer, amely megakadályozza az olajok, aromák és színezőanyagok megromlását. Bár potenciális rákkeltő hatását kutatások igazolták, és Japánban például be is tiltották, más országokban gyakran adják chipsekhez, gabonafélékhez, húskészítményekhez, szárított keverékekhez és rágógumikhoz. A rák mellett a BHA fogyasztása a kognitív képességek károsodásával is összefüggésbe hozható.

Kálium-bromát – E924 

Ezt a vegyületet lisztekhez adagolva a kenyerek állagának erősítésére használják, ám több kísérlet is bizonyította rákkeltő illetve veseproblémákat okozó hatását. A kálium-bromát élelmiszeripari használatát az Európai Unióban, Kínában, Kanadában, az Egyesült Királyságban és Indiában is betiltották, ám nagyon kell figyelnünk, honnan származik az általunk fogyasztott élelmiszer, ugyanis az USA-ban gyártott termékekben még engedélyezett.

(NyPost)

(Borítókép: férfi szupermarketben vásárol. Illusztráció: Getty Images)