Igaz, most egy órával többet alhatunk majd, cserébe viszont már sötétben telnek a délutánok. Szakértők szerint az évi két óraátállítás nem csak felesleges, de nagyon káros is az egészségre.

Az óraátállítás körül folyamatosak a viták, ám tény, egyelőre nincs változás: 2024. október 27-én beköszönt a téli időszámítás, így holnap hajnalban bizony vissza kell húznunk az óráinkat 3-ról 2 órára. Bár most tulajdonképpen nyerünk egy órát, a folyamatos állítgatás az egészségügyi szakemberek szerint nincs túl jó hatással a szervezetünkre.

A Brit Alvástársaság szakértői most újra nyomatékosan érveltek az évenkénti két óraátállítás ellen, hivatkozva a rövid és hosszú távú negatív egészségügyi hatásokra – írja a Female First. Különösen a nyári időszámításra átállás okoz fáradtságot, dekoncentrációt és levertséget, és ennél látványosabb problémákat is:

ilyenkor hat százalékkal nő a halálos balesetek kockázata, és az átállást követő napokban a szív- és érrendszeri betegségek romlása, és az ebből fakadó halálozás mértéke is megnövekszik. 

„A reggeli órákban van a legnagyobb szükségünk a fényre, hogy testünk órája szinkronban maradjon. A mi földrajzi szélességünkön egyszerűen nincs tartalék napfény, amelyet a téli hónapokban meg lehetne takarítani, és ha választani kell a reggeli és a délutáni természetes fény között, a tudományos bizonyítékok a reggeli fényt részesítik előnyben" – magyarázza Malcolm von Schantz professzor, a Northumbria Egyetem tanulmányának társszerzője, miért tartják feleslegesnek és károsnak az óra tologatását.

Belső óránk működésére a nap járásának, a napsütésnek, valamint az éjszaka és nappal váltakozásának van a legnagyobb befolyása, és a biológiai óra kismértékű ingadozása is felboríthatja az alvás-ébrenlét ritmusát, és hatással van az egészségre is, mindaddig, amíg a szervezet nem alkalmazkodik a változásokhoz. Ennek időtartama egyénenként változó, akár két hétig is tarthat. 

Egészségügyi problémák főleg a nyári időszámításra való átálláskor lépnek fel, de az októberi váltás is megviselheti a csecsemők, az idősek vagy a betegek szervezetét. A szervi betegségekben vagy alvászavarokban szenvedők pedig mind a nyári, mind a téli időszámítás beindulását megterhelőnek érzik. 

(Borítókép: óraátállítás. Illusztráció: Getty Images)