A skorbutot a tartós C-vitamin hiány okozza, és az orvosok szerint a megélhetési válság, az egyoldalú diéták, a dohányzás és az egyre több gyomorszűkítő műtét is szerepet játszik abban, hogy a már elfeledett kór újra terjed.

A multivitaminok és étrendkiegészítők korában igencsak megdöbbentő jelenségre figyeltek fel az orvosok: egy olyan, régen elfeledett betegség ütötte fel a fejét, ami elképzelhetetlennek tűnik a 21. században.

Mégis, egyre több skorbutos eseteket jelentenek világszerte, ami a tudósok szerint az egyre romló életszínvonal és a fogyókúrás (bariátriai) műtétek számának növekedése közepette terjed újra, írják szakemberek a BMJ Case Reports című folyóiratban.

A skorbut tünetei

Legelső tünetei közé tartozik a rossz közérzet és étvágytalanság, fogyás, kimerültség, ingerlékenység, az ízületek érzékenysége, izomgyengeség. A beteg fáradtságot érez, sebei, csonttörései lassabban gyógyulnak. Mivel a C-vitamin elengedhetetlen a szervezet kollagén-előállításához, hiánya bőr alatti és ízületi vérzést, véraláfutást okoz, a fogíny vérzik és begyullad. Később egyéb vérzések, gyulladások is kialakulnak, amiket ínysorvadás, vérszegénység kísér. A kollagén hiányában elsorvadnak a porcok, az ínszalagok, az inak, a csontok, a bőr, az íny, meglazulnak és kiesnek a fogak.

(Wikipédia)

 A skorbut kiváltó oka a tartós C-vitamin hiány, és a tünetek már egy hónappal a napi 10 mg-nál kevesebb C-vitamin bevitele után jelentkezhetnek. Mivel ez a betegség elsősorban a reneszánsz kor matrózainál volt megfigyelhető, és a a C-vitamin 1932-es felfedezése után teljesen visszaszorult, a tüneteit ma sokszor összekeverik más betegségekével, pedig kezeletlen állapotban akár halálos vérzéssel is járhat.

„A skorbutot még mindig a múlt betegségének tekintik, különösen a fejlett országokban. Az emelkedő megélhetési költségek miatt a családok számára is nehezebbé válik a jó minőségű, tápláló élelmiszerek beszerzése, egyre kevesebben fogyasztanak megfelelő mennyiségű gyümölcsöt és zöldséget, miközben számos jelentés szólt már arról, hogy a skorbut a bariátriai (gyomorszűkítő) műtéteket követő komplikációk miatt alakult ki" – írják a tanulmány szerzői.

A skorbut további kockázati tényezői közé tartozik az alkoholizmus, a dohányzás, az étkezési zavarok, az alacsony háztartási jövedelem, az elhízás, a vesedialízis és a C-vitamin felszívódását zavaró gyógyszerek, például a szteroidok és a gyomorsavtermelést fékező szerek (protonpumpa-gátlók) – emelik ki a szakértők.

A C-vitamin tartalmú ételek rendszeres fogyasztása, kiegyensúlyozott étrend, esetleg C-vitamin kiegészítők szedése esetén a betegség nem alakul ki.

(eurekalert.org)

(Borítókép: vérző íny. Illusztráció: Getty Images)