Lesújtó eredményeket kaptak tudósok a csapi, illetve az palackozott vizek vizsgálata során tizenöt országban. A minták 99 százalékában kimutatták a perfluoroktán- és a perfluor-oktánszulfonsavat. Mindkettő örök vegyi anyagnak minősül, amelyek különösen veszélyesek, mert rendkívül stabilak és nehezen bomlanak le a környezetben, így könnyen felhalmozódnak.
Mivel bizonyos ipari tevékenységek, például a vegyi anyagok gyártása és feldolgozása során keletkező hulladékok gyakran tartalmaznak ilyen vegyületeket, így azok könnyen bekerülnek a talajba és a vízbe, onnan pedig az élelmiszerláncba.
A szervezetünkben végül számos egészségügyi problémát okozhatnak, beleértve a hormonrendszeri zavarokat, a májkárosodást és a rákot is.
Bár a csapvízben a jelenlétük az egészségügyi határérték alatt volt a tesztek szerint, a szakemberek szerint így is érdemes szűrni vagy forralni a vizet, hogy eltávolítsuk a szennyező anyagok 50–90 százalékát, csökkentve a megbetegedés kockázatát. A legfontosabb lépés ugyanakkor az ezen anyagok felhasználásának és kibocsátásának szigorúbb szabályozása és ellenőrzése lenne.
(Femcafé)
(Borítókép: Egy férfi csapvizet enged egy pohárba. Illusztráció: Getty Images)