Az ételek kiolvasztásánál akad néhány fontos szabály, amelyet érdemes betartani. Erre szakemberek is figyelmeztettek nemrég, miután egy család kilenc tagja szörnyethalt egy kiengedett ételtől. Erről ide kattintva olvashat bővebben.
Az ételeket – főleg a húsokat – tehát fontos, hogy megfelelő módon fagyasszuk le és olvasszuk ki, így elejét vehetjük a kórokozókkal történő szennyeződésüknek, valamint az állagukat és a tápanyagtartalmukat is megőrizhetjük. Ennél fogva a fogyasztásukkor az ízélmény is ugyanolyan lesz, mintha frissen vettük volna a termékeket.
Az első fontos lépés még a lefagyasztáskor, hogy az ételt lehetőleg légmentesen záródó zacskóba vagy tárolóedénybe tegyük a minősége hosszú távú megőrzése érdekében. Amikor pedig a kiolvasztásra kerül a sor, az alábbi dolgokat semmiképp se kövessük el:
- ne hagyjuk szobahőmérsékleten kiolvadni,
- ne tegyük meleg víz alá,
- ne használjunk mikrohullámú sütőt a felengedéshez.
Ezeknek a módszereknek a veszélye, hogy a hús felülete gyorsan eléri a 4,5 és 60 Celsius-fok közötti hőmérsékleti veszélyzónát, ahol a baktériumok gyorsan szaporodnak. Ezen felül mikrózás esetén a hús állagát is roncsoljuk.
A legideálisabb, ha a hűtőszekrénybe, vagy hideg vízbe rakva várjuk meg, amíg a hús elkészíthető állapotban nem lesz. Utóbbi esetben fontos, hogy légmentesen záródó zacskóba tegyük, és a vizet 30 percenként cseréljük.
(Femcafé)
(Borítókép: Hús egy deszkán. Illusztráció: Getty Images)