Vitathatatlan, hogy a tojás kiváló fehérjeforrás, valamint gazdag vitamin és ásványi anyag tartalommal rendelkezik, ezért sok háztartásban elengedhetetlen reggeli alapanyag. Egy szakértő azonban nemrég felhívta a figyelmet arra, milyen fontos, hogy a tojást megfelelően készítsük el.
Egy kanadai dietetikus, Angel Luk hívta fel a figyelmet egy súlyos betegségre, amelynek veszélyét többek között a nem megfelelően elkészített tojás is növelheti. A dietetikus nem győzi hangsúlyozni, mennyire fontos, hogy ezzel kapcsolatban minél többen tájékozottak legyenek.
Luk a felhívja a figyelmet: a túlságosan megpirított tükörtojás fogyasztása komoly egészségügyi kockázatokat hordoz magában. Ha már barna foltok jelennek meg a felületén, az azt jelenti, hogy kémiai változások mennek végbe,
melynek során potenciálisan rákkeltő anyagok keletkezhetnek.
A tojás esetében ez a veszély a180 Celsius-fok feletti hőkezeléskor léphet életben, melynek során úgynevezett oxiszterolok keletkeznek, amelyek a rákkeltő tulajdonságai mellett, érelmeszesedést is okozhatnak.
Luk biztonsági megoldásként azt javasolja, hogy készítsünk inkább kevésbé kockázatos alternatívákat: például omlettet vagy a rántottát.
(Borítókép: Tükörtojás. Illusztráció: Shaiith/Getty)