Komoly veszélynek teheti ki magát, ha így készíti el a tükörtojást.

Vitathatatlan, hogy a tojás kiváló fehérjeforrás, valamint gazdag vitamin és ásványi anyag tartalommal rendelkezik, ezért sok háztartásban elengedhetetlen reggeli alapanyag. Egy szakértő azonban nemrég felhívta a figyelmet arra, milyen fontos, hogy a tojást megfelelően készítsük el. 

Egy kanadai dietetikus, Angel Luk  hívta fel a figyelmet egy súlyos betegségre, amelynek veszélyét többek között a nem megfelelően elkészített tojás is növelheti. A dietetikus nem győzi hangsúlyozni, mennyire fontos, hogy ezzel kapcsolatban minél többen tájékozottak legyenek.

Luk a felhívja a figyelmet: a túlságosan megpirított tükörtojás fogyasztása komoly egészségügyi kockázatokat hordoz magában. Ha már barna foltok jelennek meg a felületén, az azt jelenti, hogy kémiai változások mennek végbe,

melynek során potenciálisan rákkeltő anyagok keletkezhetnek.

A tojás esetében ez a veszély a180 Celsius-fok feletti hőkezeléskor léphet életben, melynek során úgynevezett oxiszterolok keletkeznek, amelyek a rákkeltő tulajdonságai mellett, érelmeszesedést is okozhatnak. 

Luk biztonsági megoldásként azt javasolja, hogy készítsünk inkább kevésbé kockázatos alternatívákat: például omlettet vagy a rántottát.

(Daily Mail)

(Borítókép: Tükörtojás. Illusztráció: Shaiith/Getty)